9 بازارهای مالی که باید بشناسید

محتوای این مقاله
- کاربرد بازارهای مالی
- انواع بازار مالی
- 1) بازار فرابورس (Over The Counter Markets)
- 2) بازار سهام (Stock Market)
- 3) بازار اوراق قرضه (Bond Market)
- 4) بازار پول
- 5) بازار مشتقات (Derivative Market)
- 7) بازار فارکس (Foreign exchange)
- 6) بازارآتی
- 8) بازار کالاها (Commodities Market)
- 9) بازار رمزارزها (Cryptocurreny Market)
- انواع بازارهای مالی چیست؟
- انواع بازارهای مالی چگونه کار میکنند؟
- کارکردهای اصلی انواع بازارهای مالی چیست؟
به بازارهای مالی خوش آمدید در این مقاله به بررسی یازارهای مالی می پردازیم علم اقتصاد با وجود تمام بزرگی و گستردگی خود و علیرغم آنچه به نظر میرسد علمی ساده وشیرین است. بازار سرمایه مانند بازار فارکس، بازار بورس، بازار طلا ، بورس آتی کالا از جمله اصطلاحات متداول در این علم اقتصاد هستند. شاید گستردگی همین اصطلاحات در اقتصاد باشد که آنرا پیچیده و سخت نشان میدهد. بازارهای مالی قسمتی از ساختار اقتصادی است که در قالب قوانین و مقررات مشخص دارایی های مالی معامله میشود و نقش واسطه بین خریدار و فروشنده را ایفا میکند.
کاربرد بازارهای مالی
- تجمیع منابع خرد و تخصیص آنها به سرمایهگذاران
- کمک به کشف قیمت منابع به صورت غیر دستوری
- تقویت نقدشوندگی
- ایجاد رابطه بین ریسک و بازده
- هدایت نقدینگی و جلوگیری از رشد بازارهای ناسالم
- بهبود شفافیت در فعالیتهای اقتصادی
- کمک به اعمال سیاستهای پولی و مالی بانک مرکزی و دولت
انواع بازار مالی
1) بازار فرابورس (Over The Counter Markets)
بازار خارج از بورس، یک بازار غیرمتمرکز است که مکان فیزیکی ندارد و معاملات در آن به صورت الکترونیکی انجام میشود. در بازار فرابورس معاملات سهام خاص صورت میگیرد البته برخی از بازار مشتقه منحصراً فرابورس است از طرفی بازار فرابورس و معاملاتی که در آنها انجام میشود نقدشوندگی کمتری دارند و کمتر شفاف هستند.
2) بازار سهام (Stock Market)
گسترده ترین بازار مالی، بازار سهام است. بازاری که شرکتها سهام خود را در آن فهرست و توسط معاملهگران خرید و فروش میشود. بازار سهام توسط شرکتها برای افزایش سرمایه از طریق عرضه اولیه عمومی استفاده میشود. شرکتکنندگان در بازار سهام به صورت خردهفروش، بازارساز و متخصص که نقدینگی را حفظ کرده و بازارهای دوطرفه را ارائه میدهند حضور مییابند. کارگزاری رابط بین خریداران و فروشندگان است که معامله را تسهیل میکند.
3) بازار اوراق قرضه (Bond Market)
اوراق بهاداری که سرمایهگذار پول را برای مدت مشخص با نرخ بهره از پیش تعیین شده، وام میدهد. به عبارت ساده تر توافقی بین وام دهنده و وام گیرنده که شامل جزئیات وام و پرداختهای آن میباشد.این اوراق توسط شرکت ها و ارگان های مختلف برای تامین مالی پروژهها منتشر میشود. بازار اوراق قرضه، بازاری با درآمد ثابت است.
4) بازار پول
محصولاتی با سررسید کوتاه مدت (کمتر از یک سال) و نقدشوندگی بالا در این بازار معامله میشود. در سطح عمده فروشی بازار پول شامل معاملات با حجم بالا بین مؤسسات و معامله گران است. در سطح خرده فروشی وجوه متقابل بازار پول خریداری شده توسط سرمایه گذاران فردی و حسابهای بازار پولی است که توسط مشتریان بانک افتتاح میشود.
5) بازار مشتقات (Derivative Market)
اوراق مشتقه اوراق بهادار ثانویهای هستند که ارزش آنها از ارزش اوراق بهادار اولیهای که به آن مرتبط هستند، ناشی میشود. به جای معامله مستقیم سهام، یک بازار مشتقه در قراردادهای آتی و اختیار معامله و سایر محصولات مالی پیشرفته معامله میکند که ارزش خود را از ابزارهای اساسی مانند اوراق قرضه، کالاها، ارزها، نرخهای بهره، شاخصهای بازار و سهام به دست میآورد.
7) بازار فارکس (Foreign exchange)
فارکس بازاری است که در آن معامله گران میتوانند خرید و فروش بین جفت ارزها را انجام دهند. بازار فارکس نقدشوندهترین بازار در جهان است، در این بازار بیش از 6.6 تریلیون دلار معاملات روزانه را انجام میشود که بیشتر از مجموع بازارهای آتی و سهام است. بازاری غیرمتمرکز و متشکل از شبکهای جهانی از سراسر جهان و متشکل از بانک های مرکزی و شرکتهای تجاری میباشد.
اساس معامله در بازار فارکس شبیه به هر بازارهای مالی دیگر است. برای آنکه در فارکس میتوانید از هم از ریزش بازار و هم از صعود بازار سود کسب کنید، یعنی میتوانید در قیمت پایین بخرید و در قیمت بالا بفروشید یا در و در قیمت بالا بفروشید و در قیمت پایین بخرید.
بازار فارکس به دلیل ویژگیهای خاص خود، موقعیت های گستردهای از فرصتهای معاملاتی را برای معاملهگران به ارمغان می آورد بنابراین، بازار فارکس برای معاملهگرانی که به دنبال کسب درآمد دلاری یا به عنوان شغل اول در نظر دارند ،بسیار مناسب هست.
6) بازارآتی
بازاری که قراردادهای آتی در آن فهرست و مورد معامله قرار میگیرد. بازارهای آتی از مشخصات قرارداد استاندارد شده استفاده میکنند. این قراردادها به خوبی تنظیم میشوند و از حسابهای پایاپای برای تسویه و تایید معاملات استفاده میکنند.
8) بازار کالاها (Commodities Market)
بازار کامودیتی یا کالا، بازاری که تولیدکنندگان و مصرف کنندگان جهت خرید و فروش کالاهای فیزیکی (محصولات کشاورزی، انرژی و فلزات گرانبها) از آن استفاده میکنند. معاملات در بازار کالا به دو دسته اسپات و آتی انجام میشود.
اسپات: کالاهای اساسی که با پول مبادله میشوند.
آتی: کالاهای اساسی در تاریخی مشخص با قیمتی مشخص معامله میشوند.
9) بازار رمزارزها (Cryptocurreny Market)
بازار کریپتوکارنسی جوان ترین بازار مالی است که چند سال گذشته شاهد ظهور ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین و اتریوم مبتنی بر تکنولوژی بلاک چین بوده ایم.
ارز دیجیتال نوعی پول دیجیتالی با ماهیت صفر و یک است که از طریق اینترنت میتوان به آن دسترسی داشت. ارز رمزنگاریشده نوعی ارز دیجیتال است که به معنای رمزنگاری و به معنای ارز است. ارزهای دیجیتال ماهیت فیزیکی ندارند. در واقع ما در حال معامله در بازار ارز رمز نگاری شده یا رمز ارزها هستیم ولی بهدلیل رواج بیشتر کلمیه “ارز دیجیتال” از آن استفاده میکنیم.
ارزهای دیجیتال از فناوری بلاک چین برای ثبت معاملات استفاده میکند. بلاک چین یک شبکه غیرمتمرکز برای ثبت تراکنشها و اطلاعات است که بین تمامی اعضای شبکه پخششده و همه اعضا بهتمامی اطلاعات شبکه دسترسی دارند. بازار ارزهای دیجیتال یک بازار نوپا است و در زمان نگارش این مقاله کل بازار ۸۷۳ میلیارد دلار ارزش دارد. این مقدار را میتوانید از سایت کوین مارکت کپ بهصورت دقیقهای بررسی کنید.
ارزش کل بازار ارز دیجیتال کمتر از ۱ تریلیون دلار است و که تقریباً بیتکوین بر ۴۵ درصد ارزش کل و سایر رمز ارزها بر ۵۵ درصد دیگر آن تسلط دارند بنابراین ممکن است در زمان معامله در یک ارز دیجیتال خاص، برای ورود یا خروج از معامله باقیمت دلخواه دچار مشکل شوید
جمع بندی
بازار مالی مکانیزمی است که امکان ارتباط بین فروشنده و خریدار جهت مبادله دارایی های فیزیکی و غیر فیزیکی را فراهم میکند، سرمایه و دارایی افراد در بازارهای مالی جریان دارد و بازارهای مالی نقش مهمی در اقتصاد دنیا و کشورها ایفا میکنند. خرید و فروش در بازارهای مالی اغلب در صرافی ها و بروکرها انجام میشود. در این مقاله تلاش کردیم 9 بازار مالی که باید بشناسید را معرفی کردیم.
بیشترین حجم معاملات در بازارهای مالی مربوط به بازار فارکس است، بازار سهام معروفترین بازار مالی و محلی است. بازار پول، بازار کالاها، بازار اوراق قرضه و بازار کریپتوکارنسی از دیگر بازارهای مالی هستند. بازار کریپتو جوان ترین بازارمالی است و تنها یک دهه قدمت دارد مشخصه بازار کریپتو غیرمتمرکز و مبتنی بر بلاک چین بودن آن است.
با ترند شدن دنیای کریپتوکارنسی افراد به دنبال سرمایه گذاری در ارز دیجیتال هستند. ارزهای دیجیتال یک کلاس دارایی جدید و هیجانانگیز را به وجود آورده است. برای واردشدن به این دنیا و درک این سیستم باید به دنبال کسب آگاهی و علم در مسیر آموزش ارز دیجیتال باشیم. اگر قصد ورود به بازار کریپتو را دارید توصیه همیارکریپتو به شما شرکت در دوره آموزش ارز دیجیتال است، در این دوره مفاهیم کاربردی دنیای کریپتو از مقدماتی تا پیشرفته به شما آموزش داده میشود. برای افرادی که تمایل به گذراندن این دوره به صورت حضوری در شهر مشهد دارند دوره آموزش ارز دیجیتال در مشهد طراحی شده است.
سوالات متداول
انواع بازارهای مالی چیست؟
برخی از نمونههای انوع بازارهای مالی و نقشهای آنها شامل بازار سهام، بازار اوراق قرضه، فارکس، کالاها و بازار املاک و مستغلات و چندین مورد دیگر است. بازارهای مالی را میتوان به بازارهای سرمایه، بازار پول، بازارهای اولیه در مقابل ثانویه و بازارهای فهرست شده در مقابل بازارهای فرابورس تقسیم کرد.
انواع بازارهای مالی چگونه کار میکنند؟
علی رغم پوشش بسیاری از طبقات داراییهای مختلف و داشتن ساختارها و مقررات مختلف همه بازارهای مالی اساساً با گرد هم آوردن خریداران و فروشندگان در یک دارایی یا قرارداد و اجازه دادن به آنها برای تجارت با یکدیگر کار میکنند. این کار اغلب از طریق یک مزایده قیمت انجام میشود.
کارکردهای اصلی انواع بازارهای مالی چیست؟
بازارهای مالی به دلایل مختلفی وجود دارند، اما اساسیترین کارکرد آنها این است که امکان تخصیص کارآمد سرمایه و داراییها در یک اقتصاد مالی را فراهم کنند. بازارهای مالی با اجازه دادن به بازار آزاد برای جریان سرمایه، تعهدات مالی و پول، اقتصاد جهانی را روانتر میکنند و در عین حال به سرمایهگذاران اجازه میدهند در افزایش سرمایه در طول زمان مشارکت کنند.
کدام بازار مالی بهتر است؟
بسته به دیدگاه افراد متفاوت است اما بهترین بازار برای ترید قطعا با توجه به حجم بالا و نظم زیاد و تحلیل پذیری شدید بازار فارکس است ولی بازار بورس و ارز دیجیتال بهترین برای سرمایه گذاری هستند.
تفاوت بازار اتی و بورس چیست؟
در بازار بورس دیدگاه کلی مبنی بر سرمایه گذاری بلند مدتی است اما بازار های اتی و اپشن دارای اهرم بوده و هرگز مناسب سرمایه گذاری نیست.
بازیگران و بازار سازان بازارهای مالی چه کسانی هستند؟
در کلیه بازار های مالی بانک ها و موسسات اعتباری دارای بیشترین سرمایه و بازار سازان اصلی هستند و مردم به عنوان معامله گران عادی عموما دارای سرمایه های اندک هستند بطوریکه کلیه سرمایه های مردم در هیچ بازاری بیش از 10 درصد بازار را تشکیل نمی دهد.