آموزش 0 تا 100 افزایش سرمایه📌 (فرمول، مراحل، انواع، مزایا و معایب)

افزایش سرمایه در بورس:
محتوای این مقاله
- افزایش سرمایه در بورس:
- افزایش سرمایه چیست؟
- دلایل افزایش سرمایه چیست؟
- افزایش سرمایه چند نوع است؟
- نحوه محاسبه قیمت جدید سهم پس از افزایش سرمایه از محل سود انباشته
- نحوه محاسبه قیمت جدید سهم پس از افزایش سرمایه از محل آورده نقدی
- مراحل افزایش سرمایه
- افزایش سرمایه به چه کسانی تعلق می گیرد؟
- در افزایش سرمایه چه اتفاقی می افتد؟
- مزایا و معایب شرکت درافزایش سرمایه شرکتهای بورسی
- نکات مهم برای شرکت در افزایش سرمایه شرکت ها
- افزایش سرمایه به چه کسانی تعلق می گیرد؟
زمانی که در بازار بورس در حال معامله یا سرمایه گذاری هستید، قطعاً خواسته یا ناخواسته در مجمعهای فوق العاده که به دلیل افزایش سرمایه تشکیل شده است، شرکت کردهاید.
شرکت در برخی افزایش سرمایهها باعث زیان کردن و از دست رفتن بخشی از دارایی ما خواهد شد آن هم به دلایلی مثل نوع و ماهیت افزایش سرمایه، سودآور یا زیان ده بودن شرکت و یا همچنین بعضی زمانهای خاص که بازار رشد زیادی کرده است،. به همین ترتیب بعضی افزایش سرمایه ها سودهای چند صد درصدی خواهند داد.
بدین ترتیب بسیار حائز اهمیت است که انواع افزایش سرمایه را بشناسید و بدانید در هر کدام چه اتفاقی برای سرمایه شما رخ خواهد داد. از آن مهمتر در برخی دورههای زمانی اصلاً نباید در افزایش سرمایهها شرکت کرد. در مقاله «آموزش صفر تا صد افزایش سرمایه (فرمول، مراحل و مزایا)» به بررسی هر آنچه که در رابطه با افزایش سرمایه نیاز دارید، میپردازیم. همراه همیار کریپتو باشید.
افزایش سرمایه چیست؟
یکی از روشهای تأمین مالی برای شرکتها افزایش سرمایه است. در افزایش سرمایه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، عملاً تعداد سهام شرکت افزایش پیدا میکند.
شرکتها برای جذب سرمایه بیشتر باید نشان دهند که در حال رشد و گسترش هستند، یکی از راههای گسترش شرکتها افزایش سرمایه است به بیان سادهتر سرمایه ثبت شده شرکت پس از تشکیل افزایش سرمایه، بیشتر خواهد شد به همین ترتیب سهام منتشره آن نیز افزایش خواهد یافت.
در برخی موارد نیز شرکت به دلیل تصحیح ساختار مالی خود نیاز به افزایش سرمایه دارد. دقت کنید در فرآیند افزایش سرمایه، محل تأمین مالی آن بسیار حائز اهمیت است.
دلایل افزایش سرمایه چیست؟
شرکتها اصولاً به دلایل زیر افزایش سرمایه میدهند.
1- بزرگتر شدن شرکت
2- گسترش فعالیتهای شرکت (پروژههای شرکت، خط تولید جدید، تعمیر یا خرید ماشین آلات و …)
3- اصلاح ساختار سرمایه
4- راهیابی به بازارهای بزرگتر (مثلاً از بازار فرابورس به بورس یا از بازار دوم بورس به بازار اول)
افزایش سرمایه چند نوع است؟
افزایش سرمایه شرکتها به چهار نوع مختلف تقسیم بندی میشوند:
1- افزایش سرمایه از محل سود انباشته یا اندوخته
2- افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی داراییهای شرکت
3- افزایش سرمایه از آورده نقدی و مطالبات حال شده
4- افزایش سرمایه از محل صرف سهام یا سلب حق تقدم
هر کدام از روشهای فوق باعث افزایش تعداد سهام منتشر شده شرکت بورسی خواهد شد و قابل ذکر است شرکت میتواند با تشکیل یک مجمع چند نوع مختلف افزایش سرمایه را همزمان عملی کند.
نحوه محاسبه قیمت جدید سهم پس از افزایش سرمایه از محل سود انباشته
از آنجایی که تمامی قوانین برای افزایش سرمایه از محل سود انباشته و از محل تجدید ارزیابی یکسان است. فرمولهای محاسباتی قیمت سهم و تعداد سهام نیز در این دو روش یکی خواهد بود.
نحوه محاسبه قیمت جدید سهم پس از افزایش سرمایه از محل آورده نقدی
برای محاسبه قیمت سهم از محل آورده نقدی و ارزش حق تقدم سهم از فرمول فوق استفاده میکنیم.
نکته: این فرمول ارزش واقعی حق تقدم را نشان میدهد. بسیاری از مواقع قیمت معاملاتی حق تقدم با آنچه ارزش واقعی حق تقدم است، فاصله قیمتی دارد. برای خرید حق تقدم سعی کنید در قیمتی معادل ارزش واقعی حق تقدم یا کمتر خریداری نمایید.
مراحل افزایش سرمایه
در این مقاله افزایش سرمایه شرکتهای پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار برای ما مهم است بنابراین قوانین مربوط به این دسته از شرکتها (که شرکتهای سهامی عام هستند) را بررسی میکنیم.
مراحل افزایش سرمایه عبارتاند از: (دقت کنید این مراحل زمان انتشار آگهی در سامانه کدال ممکن است جابجا شوند که مهم نیست).
با توجه به شرایط و میزان تسلط خودتان از بازار ارز دیجیتال آموزش ببینید، توصیه ما تدریس خصوصی ارز دیجیتال است. این محتوای آموزشی کاملاً مناسب با سطح علم شما و زمان خالی شما به صورت حضوری و غیرحضوری قابل ارائه است.
بخش اول: تعیین معافیت یا شمول ثبت
شرکتهای ﺳﻬﺎﻣﯽ ﻋﺎم، موظف هستند مشخص کنند که آیا سهام منتشر شده جدید ﻧﺰد ﺳﺎزﻣﺎن ﺑﻮرس و اوراق ﺑﻬﺎدار شامل مالیات میشوند یا خیر. چرا که هر کدام از وﺿﻌﯿﺖ ﻣﻌﺎﻓﯿﺖ ﯾﺎ ﻋﺪم ﻣﻌﺎﻓﯿﺖ برای ادامه مراحل افزایش سرمایه مراحل متفاوتی دارند.
بخش دوم: ﺻﺪور ﻣﺠﻮز اﻓﺰاﯾﺶ ﺳﺮﻣﺎﯾﻪ
شرکتهای سهامی عام که در بورس اوراق بهادار ثبت شدهاند برای ثبت افزایش سرمایه شرکت باید مراحل زیر را طی کرده و در مهلت مقرر آگهیهای مربوط را منتشر کنند. تمامی آگهیها باید در سامانه کدال منتشر شوند. Codal.ir
مرحله اول: پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده در خصوص افزایش سرمایه
در اولین گام شرکت باید آگهی «پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق العاده در خصوص افزایش سرمایه» را در سامانه کدال منتشر کند. در این آگهی شرکت از سازمان بورس اجازه و درخواست انجام افزایش سرمایه را میدهد.
در این آگهی هیئت مدیره شرکت صرفاً درخواست افزایش سرمایه دادهاند که ممکن است تائید یا رد شود. بنابراین آگهی مهم و سرنوشت سازی نیست یعنی دلیلی نیست که با انتشار این آگهی انتظار نوسانهای خاص در قیمت سهام شرکت را داشته باشیم.
آگهی اظهارنظر حسابرس و بازرس قانونی نسبت به گزارش توجیهی هیئت مدیره در خصوص افزایش سرمایه
پس آنکه هیئت مدیره شرکت درخواست افزایش سرمایه را به اطلاع سازمان بورس رساند، حسابرسهایی جهت بررسی درخواست و ساختار مالی شرکت تعیین میشوند و درخواست هیئت مدیره را بررسی میکنند.
اگر همه اصول رعایت شده باشد با درخواست شرکت برای افزایش سرمایه موافقت خواهد کرد.
مرحله دوم: مدارک و مستندات افزایش سرمایه
به این آگهی، آگهی «صدور مجوز نیز گفته میشود». در این آگهی مشخص میشود که آیا سازمان بورس درخواست شرکت را تائید میکند یا خیر.
اگر سازمان بورس، افزایش سرمایه شرکت را تائید نکرده باشد همینجا مراحل افزایش سرمایه خاتمه مییابد.
اگر تائید کرد، شرکت باید آگهیهای دیگر برای افزایش سرمایه را انتشار دهد و 60 روز برای انجام اینکار فرصت دارد. در غیر این صورت مجدد باید از سازمان بورس مجوز دریافت نماید.
زمانی که آگهی «مدارک و مستندات افزایش سرمایه» منتشر میشود و سازمان بورس با آن موافقت میکند ممکن است تأثیر مثبت کوتاهی بر نوسانهای قیمتی شرکت داشته باشد و قیمت سهام شرکت به دلیل انتشار این آگهی افزایش یابد.
مرحله چهارم: آگهی دعوت به مجمع عمومی فوق العاده
شرکت قبل از آنکه به صورت حضوری مجمع عمومی فوق العاده با دستور العمل افزایش سرمایه را تشکیل دهد باید به تاریخ و مکان برگزاری مجمع را به اطلاع سهامداران برساند. این اعلام خبر را در « آگهی دعوت به مجمع عمومی فوق العاده» انجام میدهد.
اصولاً این آگهی باید 10 روز قبل از زمان برگزاری مجمع منتشر شود.
در روز مجمع حداقل دو سوم سهامداران شرکت باید حضور داشته باشند تا تصمیمات مجمع به رسمیت شناخته شود.
مرحله پنجم: تصمیمات مجمع عمومی فوق العاده
در این آگهی که اصولاً روز بعد از تشکیل مجمع عمومی منتشر میشود، تصمیمات گرفته شده و میزان درصد افزایش سرمایه تأیید شده منتشر میشود.
نکته: با توجه به محل افزایش سرمایه از این به بعد مراحل افزایش سرمایه تغییر خواهد کرد. اگر افزایش سرمایه از محل سود انباشته یا مازاد تجدید ارزیابی داراییها باشد. از این مرحله مستقیماً به مرحله ثبت افزایش سرمایه خواهد رفت. اگر محل افزایش سرمایه از محل آورده نقدی سهامداران و مطالبات باشد باید مراحل ششم تا هشتم نیز طی شود.
گاهی اوقات شرکتها همزمان از محل سود انباشته (یا مازاد تجدید ارزیابی داراییها) همراه با محل آورده نقدی سهامداران و مطالبات افزایش سرمایه میدهند. در اینجا نیز باید تمامی مراحل طی شود.
مرحله ششم: مهلت استفاده از حق تقدم خرید سهام
در این آگهی به اطلاع افرادی که در زمان تشکیل مجمع سهامدار شرکت بودند، میرساند که تا چه زمانی فرصت استفاده از «حق تقدم سهام» را دارند. شرکت به سهامداران 60 روز مهلت میدهد تا حق تقدم سهام خود را با واریز مبلغ اسمی به حساب معرفی شده در این آگهی به سهام اصلی تبدیل کرده یا آنکه حق تقدم را بفروشند.
در صورت فروش حق تقدم، مبلغی که حق تقدم را فروختهاید به حساب معرفی شده در سامانه سجام شما واریز خواهد شد.
اگر هیچ یک از دو اقدام بالا را در این مدت 60 روز انجام ندادید. خود شرکت حق تقدم سهام را فروخته (در آگهیهای بعدی توضیح داده میشود) و مبلغ فروش را به حساب معرفی شده در سامانه سجام واریز خواهد کرد.
نکته: حسابی که به سامانه سجام معرفی کردیم به منظور سهولت کار سهامداران است که برای دریافت سود نقدی یا مواردی مانند حق تقدم دچار ابهام نشود و نیازی به مراجعه به بانک و .. نداشته باشد. با این حال هنوز شرکتهایی هستند که در اطلاعیههای خود اعلام میکنند که باید برای دریافت وجه واریز شده برای حق تقدم به بانک خاصی همراه با مدارک شناسایی مراجعه کنید.
نکته 2: گاهی شرکتها مهلت استفاده از حق تقدم را تمدید میکنند. (دقت شود همیشه این اتفاق نمیافتد.)
مرحله هفتم: آگهی اعلامیه پذیره نویسی عمومی
در آگهی اعلامیه پذیره نویسی عمومی شرکت به اطلاع سهامداران میرساند که قصد فروش حق تقدمهای استفاده نشده را دارد. تا زمانی که تمامی حق تقدمهای استفاده نشده به فروش برسد این پذیره نویسی ادامه دارد.
نکته: گاهی ممکن است حق تقدمها در مدت یک هفته به فروش برسد و گاهی بیش از یک ماه زمان ببرد بستگی به میزان تقاضا برای خرید دارد.
نکته 2: با توجه به آنکه این حق تقدمهای استفاده نشده در زمانهای مختلف و قیمتهای مختلف فروخته میشود. پس از پایان پذیره نویسی، شرکت میانگین قیمت فروخته شده را محاسبه کرده و به حساب سهامدارانی که از حق تقدم خود استفاده نکردهاند واریز مینماید.
مرحله هشتم: نتایج حاصل از فروش حق تقدم های استفاده نشده
همانطور که از نامش پیداست، در این آگهی شرکت اطلاع رسانی میکنند که حق تقدمها در چه قیمتی فروخته است و در چه زمانی وجه حاصل از فروش را به حساب سهامداران واریز میکند یا آنکه سهامداران برای دریافت وجه باید چه اقدامی انجام دهند.
مرحله نهم: آگهی ثبت افزایش سرمایه
زمانی که این آگهی منتشر میشود به معنای آن است که افزایش سرمایه شرکت نزد سازمان بورس ثبت شده است و سهام جدید منتشر شده قابل معامله خواهند بود.
افزایش سرمایه به چه کسانی تعلق می گیرد؟
به افرادی که زمان برگزاری مجمع عمومی فوق العاده افزایش سرمایه، سهامدار شرکت بودهاند. سهام جایزه یا حق تقدم (با توجه به محل افزایش سرمایه) تعلق میگیرد.
لطفاً به دو مثال زیر دقت کنید؛
خانم احمدی ممکن است تمام سال سهامدار یک شرکت باشد اما دقیقاً روز قبل از بسته شدن نماد شرکت فولاد (یا هر شرکت دیگری) به دلیل مجمع افزایش سرمایه، تمام سهامش را میفروشد و پس از آنکه نماد مجدداً بازگشایی شد، به اندازه قبل سهام شرکت فولاد را میخرد. خانم احمدی چون در زمان برگزاری مجمع سهامدار شرکت نبوده بنابراین اتفاقهایی که در مجمع رخ داده است شامل حال دارایی او نخواهد شد.
از طرفی خانم رضایی از آنجایی که شرکت در مجمع فوق العاده افزایش سرمایه را یک فرصت سودآور تلقی میکند (به دلیل بررسیهایی که انجام داده یا …) دقیقاً آخرین روزی که نماد فولاد قابل معامله است. تعداد مشخصی سهم فولاد خریداری کرده بنابراین زمان تشکیل مجمع افزایش سرمایه سهامدار شرکت فولاد است و با توجه به محل افزایش سرمایه تعداد سهام ایشان تغییر خواهد کرد. حال فرقی ندارد چه زمانی این سهام را به فروش برساند.
در افزایش سرمایه چه اتفاقی می افتد؟
برای تصویب افزایش سرمایه شرکت حداقل دو سوم سهامداران باید در مجمع عمومی فوق العاده شرکت کنند. اگر تعداد سهامداران حاضر کمتر از این عدد باشد افزایش سرمایه منتفی خواهد شد.
جمله فوق دارای یک نکته بسیار مهم و حیاتی است. اگر با مفهوم سهام شناور آشنا باشید میدانید سهام شناور هر شرکت پذیرفته شده در بازار بورس متفاوت است.
سهام شناور: میزان سهام یک شرکت است که بین آحاد مردم تقسیم شده و عملاً در حال معامله شدن است.
سهام شناور بعضی شرکتهای بورسی حتی بیش از 80 درصد است یعنی بیش از 80 درصد سهام این شرکت در دست مردم است. حال فرض کنید این شرکت مجمع عمومی فوق العاده با هدف افزایش سرمایه تشکیل دهد… قطعاً مردم عادی اهل شرکت کردن در این مجامع نیستند بنابراین کمتر از دو سوم سهامداران در مجمع حضور خواهند داشت بدین ترتیب افزایش سرمایه تائید نخواهد شد.
شاید با خودتان بگویید: خب تائید نشه، مگه چی میشه؟
عدم تائید دستور جلسه یک مجمع عملاً خبر بدی هست و زمانی که مجدداً نماد شرکت باز شده و قابل معامله میشود، ممکن است درصد قابلتوجهی نوسان منفی داشته باشید. در ضمن مورد خواب سرمایه شما هم مطرح است چرا که نماد بسته بوده و معامله نمیشود.
نتیجه کلی چیه؟ زمانی که سهمی را برای خرید تحلیل میکنید باید بدانید در آینده نزدیک آیا مجمعی دارد یا نه حالا هر نوع مجمعی. اگر مجمع افزایش سرمایه داشت باید بدانید که نوع افزایش سرمایه چیست (همان محل افزایش سرمایه)، درصد افزایش سرمایه چقدر است و حتماً چک کنید چند درصد سهام شناور دارد.
این روزها آموزش ارزدیجیتال در مشهد به بخش جدانشدنی زندگی ما تبدیل شده است. دنیایی که آینده را تصرف خواهد کرد. امروز برای آینده خود گام بردارید.
آموزش حرفه ای تریدر شو ارز دیجیتال کانال سیگنال ترید ارز دیجیتال
مزایا و معایب شرکت درافزایش سرمایه شرکتهای بورسی
بسیاری از افراد با این سوال مواجه هستند که آیا در افزایش سرمایه شرکت کنند یا خیر. در حالت کلی تصمیمگیری در این مورد به عهده خودتان خواهد بود ولی در ادامه برخی از مزایای شرکت در افزایش سرمایه شرکتهای بورسی را نامه خواهیم برد.
شرکت در افزایش سرمایه شرکتهای بورسی میتواند مزایا و معایبی برای سهامداران داشته باشد. برخی از مزایای شرکت در افزایش سرمایه عبارتند از:
- بهرهبرداری از رشد و توسعه شرکتها و افزایش سودآوری آنها
- افزایش قیمت سهام و ارزش بازاری شرکتها
- کاهش ریسک سهم و افزایش اعتبار شرکت در بازار
- دریافت سهام جایزه در صورت افزایش سرمایه از محل سود انباشته
- عدم نیاز به پرداخت قیمت اسمی سهم در صورت افزایش سرمایه به روش صرف سهام
البته ذکر این نکته ضروری است که حضور در افزایش سرمایه همیشه همراه با سود نیست و احتمال دارد که شما را با ضرر بزرگی مواجه کند. از همین رو شما باید به این مورد هم توجه ویژهای داشته باشید که در نوع خود بسیار حائز اهمیت خواهد بود. در ادامه برخی از معایب شرکت در افزایش سرمایه شرکتهای بورسی را نام خواهیم برد.
- زمانبر بودن فرآیند تبدیل حق تقدم به سهام عادی
- کاهش قیمت سهام به دلیل افزایش عرضه و عدم تقاضا
- کاهش سود هر سهم (EPS) به دلیل افزایش تعداد سهام
- کاهش نسبت حقوق صاحبان سهام به دارایی (ROE) به دلیل کاهش بازده سرمایه
نکات مهم برای شرکت در افزایش سرمایه شرکت ها
در صورتی که شما برای شرکت در افزایش سرمایه برنامه دارید، باید به جزئیات زیادی توجه داشته باشید. واقعیت امر این است که فرایند افزایش سرمایه شامل موارد گوناگونی است که با دانستن آنها میتوانید عملکرد بهتری از خود نشان دهید. بر همین اساس برخی از مهمترین نکاتی که باید دراین راستا بدانید را در ادامه بیان خواهیم کرد.
- بررسی دلایل و روشهای افزایش سرمایه شرکت و تأثیر آن بر قیمت هر سهم و درصد مالکیت سهامداران
- توجه به تاریخ برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده و آگهی دعوت به مجمع که در سایت کدال منتشر میشود
- خرید سهام شرکت قبل از تاریخ برگزاری مجمع برای بهرهمندی از حق تقدم خرید سهام جدید
- نگهداشتن حداقل یک عدد از سهام خود پس از مجمع تا زمان اضافه شدن سهام جایزه به پرتفوی سپردهگذاری
- ثبت درخواست تغییر کارگزار ناظر برای سهام جایزه در صورت فروش کامل سهام پس از مجمع
- رعایت مقررات و ضوابط قانونی و حسابداری در خصوص افزایش سرمایه و تنظیم صورتجلسات و گزارشهای لازم
در صورتی که شما به تمامی موارد گفته شده در بالا عمل کنید، مسلما قادر خواهید بود که برای افزایش سرمایه عملکرد بهتری از خود نشان داده و از این طریق به سود خوبی دست پیدا کنید.
افزایش سرمایه به چه کسانی تعلق می گیرد؟
بستگی به نوع روش افزایش سرمایه دارد. در روش افزایش سرمایه از محل سود انباشته، شرکت به جای تقسیم سود خود بین سهامداران، آن را در قالب سهام جدید به آنها تخصیص میدهد. در این صورت، هر سهامدار براساس تعداد سهام خود، تعداد مشخصی سهام جدید دریافت میکند و درصد مالکیت وی در شرکت تغییر نمیکند.
در روش افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران، شرکت سهام جدید را با قیمت پایینتر از قیمت بازار به فروش میرساند. در این صورت، هر سهامدار حق تقدم دارد که براساس تعداد سهام خود، تعداد مشخصی سهام جدید را با قیمت پایینتر خریداری کند. اگر سهامدار حق تقدم خود را استفاده نکند، درصد مالکیت وی در شرکت کاهش مییابد.
در روش افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها، شرکت با استفاده از گزارش یک خبره، داراییهای خود را با قیمت بازار جاری ارزیابی مجدد میکند و تفاوت بین قیمت جدید و قبلی را به عنوان منبع افزایش سرمایه در نظر میگیرد. در این صورت، همچنان که هستند، به همان نسبت به سهام جدید دست پیدا میکنند.
در روش صرف سهام، شرکت با استفاده از منابع داخلی چون ذخیره قانونی یا ذخیره تجارت، قسمتی از سود خود را برای خرید بعضی از سهام خود صرف میکند و آنها را لغو میکند. در این صورت، تعداد سهام شرکت کاهش مییابد و درصد مالکیت هر سهامدار در شرکت افزایش مییابد.
قصد یادگیری و کسب درآمد دلاری در بازار ارزهای دیجیتال و فارکس را دارید؟
از صفر تا صد ارز دیجیتال و فارکس را توسط بهترین اساتید آموزش ببینید.
جمع بندی
در این مطالب به آموزش صفر تا صد افزایش سرمایه پرداختیم. هدف همیار کریپتو آن است که با مطالعه یک مقاله به تمام سؤالات شما در حوزه مدنظرتان پاسخ داده شود. اگر خواستید در مجمع عمومی فوق العاده سهمی شرکت کنید که دستور کار افزایش سرمایه را دارد ولی شما هنوز اطلاعات دسته بندی شده و دقیقی در این باره ندارید احتمال ضرر کردنتان زیاد خواهد بود.
آموزش افزایش سرمایه برای فعالان بازار بورس اوراق بهادار در کنار آموزش مفاهیمی مانند تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و تابلو خوانی ضروری است. چرا که میتوان با شناسایی افزایش سرمایهها در برخی موارد سودهای چشمگیری کسب کرد. از طرفی عدم دانش و آگاهی در این باره نیز به شما ممکن است ضررهای هنگفتی وارد نماید.
در آپارات همیار کریپتو میتوانید جدیدترین ویدیوهای حوزه ی ارز دیجیتال و فارکس و سرمایه گذاری را ببینید.
سؤالات متداول
افزایش سرمایه ترکیبی چیست؟
زمانی که شرکت از بیش از یک محل افزایش سرمایه داشته باشد، افزایش سرمایه ترکیبی گفته میشود. مثلاً شرکت همزمان از محل سود انباشته و از محل آورده نقدی سهامداران افزایش سرمایه دارد. در این حالت گفته میشود افزایش سرمایه ترکیبی است.
سهام جایزه چیست؟
زمانی که شرکت از محل سود انباشته یا تجدید ارزیابی افزایش سرمایه بدهد، به سهامداران شرکت سهام جایزه تعلق خواهد گرفت.
حق تقدم چیست؟
زمانی که شرکت از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده افزایش سرمایه بدهد، به سهامداران شرکت حق تقدم تعلق خواهد گرفت.
تابلوی حق تقدم کجا باید ببینم؟
هر شرکتی که حق تقدم داشته باشد. نماد حق تقدم همان نماد سهم هست بهعلاوه «ح» برای مثال حق تقدم نماد فولاد، به شکل فولادح خواهد بود.
نماد خگستر میشه خگسترح و با سرچ خگسترح یا فولادح در سایت TSETMC میتوانید اطلاعات حق تقدم این سهام یا سهام دیگ ببینید.
با حق تقدم چکار کنیم؟
در مهلت 60 روزه تعیین شده توسط شرکت اجازه فروش حق تقدم یا واریز وجه 1000 ریال به ازای هر سهم به حساب شرکت دارید. اگر هریک از دوکار توضیح داده شده را انجام دهید گفته میشود از حق تقدم استفاده کردهاید.
حق تقدم استفاده نشده چیست؟
اگر در مدت 60 روزه تعیین شده توسط شرکت حق تقدم را نفروشید یا آن را به سهم اصلی تبدیل نکنید عملاً گفته میشود از حق تقدم استفاده نکردهاید. در این حالت خود شرکت حق تقدم های شما فروخته و وجه حاصل از فروش را به حسابتان واریز خواهد کرد.