بورس چیست؟ صفر تا 100 بورس به زبان ساده

امروزه خیلی از آدمها دنبال این هستند که یک راه عالی برای سرمایهگذاری و کسب سود پیدا کنن. به همین خاطر افراد روشهای مختلفی رو امتحان میکنن که یکی از بهترین اونها بازار بورس محسوب میشه. البته فراموش نکنید که برای حضور در بازار بورس و فعالیت در اون باید تخصص لازم رو داشته باشید تا به سود خوبی دست پیدا کنید.
به همین علت ما در همیار کریپتو تصمیم گرفتیم تا صفر تا صد بورس رو در قالب این مطلب به شما بگیم تا به شناخت خوبی از این حوزه دست پیدا کنید. قطعا اگر تمامی مواردی که بیان میشه رو با دقت بخونید، میتونید اطلاعات ارزشمندی برای حضور در بازار به دست بیارید. اگر دوست دارید که یک سفر جذاب برای شناخت بازار بورس و فرصتهای اون داشته باشید، حتما تا انتها با ما همراه باشید.
بورس چیست؟
محتوای این مقاله
خب خب برای اینکه بتونیم مسیرمون رو شروع کنیم، قبل از هر چیز باید یک تعریف درست و حسابی از بورس داشته باشیم. اگر بخوایم این مورد رو به صورت ساده توضیح بدیم، بورس به محلی گفته میشه که داراییها و کالاهای مختلف در اون خرید و فروش میشه. در واقع در داخل بورس خریداران و فروشندگانی وجود دارند که با معامله داراییهای مختلف باعث شکل دادن به قیمت اونها خواهند شد. با توجه به اینکه داراییهای بورس متنوع هستند، همین مورد باعث شده تا انواع مختلفی از بورس رو شاهد باشیم.
قصد یادگیری و کسب درآمد دلاری در بازار ارزهای دیجیتال و فارکس را دارید؟
از صفر تا صد ارز دیجیتال و فارکس را توسط بهترین اساتید آموزش ببینید.
آموزش فارکس رایگان و دوره فارکس
آشنایی با انواع بازار بورس
- بازار اوراق بهادار
- بازار بورس کالا
- بازار بورس انرژی
- بازار فرابورس
در حالت کلی بورس به ۴ قسمت بورس اوراق بهادار، بورس انرژی، بورس کالا و فرابورس تقسیم میشه که هر کدوم از اینها تعریفهای خاص خودشون رو دارن. در حال حاضر بورس اوراق بهادار در ایران نسبت به بقیه موارد بیشتر مورد استقبال سرمایهگذاران قرار میگیره. به همین خاطر در ادامه سعی میکنیم تا هر کدوم از این بازارها رو به صورت جداگانه معرفی کنیم.
بازار اوراق بهادار
بازار اوراق بهادار به فضایی گفته میشه که در اون شما با پرداخت مبلغ مشخصی شروع به خرید چند سهم از سهام یک شرکت خواهید کرد. وقتی که شما سهم یک شرکتی رو خریداری میکنید، احتمال کاهش یا افزایش قیمت اون وجود داره که همین مورد باعث ایجاد سود یا زیان برای شما خواهد شد.
بازار بورس کالا
همونطور که از اسم بازار بورس کالا مشخصه، در این بخش افراد به معامله کالاهای فیزیکی مشغول هستند. مواردی همچون طلا، خودرو و سایر کالاهای خام و مهم در این بازار مبادله میشن. برخی از افراد ترجیح میدن که فعالیت خودشون رو در بازار بورس کالا پیش ببرند.
مقالات مرتبط:
بورس کالا چیست؟ راهنمای کامل سرمایه گذاری در بورس کالا
نحوه دریافت کد معاملاتی آتی کالا+آموزش تصویری
خرید خودرو از بورس کالا آپدیت 1402 + جدیدترین اخبار
بازار بورس انرژی
اگر دوست دارید که سرمایهگذاریهای خودتون را به سمت حاملهای انرژی مثل نفت، گاز و برق ببرید، بازار بورس انرژی همون جاییه که بهش نیاز دارید. بد نیست بدونید که بورس انرژی در کشور ما جوون محسوب میشه و از سال ۱۳۹۱ کار خودش رو شروع کرده.
بازار فرابورس
مسلما هر شرکتی شرایط ورود به بازار بورس رو نداره که برای این شرکتها فضایی به نام فرابورس مورد استفاده قرار میگیره. معمولا شرکتهای کوچک که هنوز رشد زیادی رو تجربه نکردن در بازار فرابورس مورد معامله قرار میگیرن که به همین علت میشه در این بخش هم فعالیت داشت.
نقش های بورس اوراق بهادار
بورس اوراق بهادار یکی از پایههای اساسی اقتصاد کشور محسوب میشه که سرمایهگذاران زیادی در اون حضور دارند. این بازار نقشهای زیادی داره که هر کدوم از اونها بسیار پراهمیت هستند. به همین خاطر در ادامه بعضی از مهمترین کارهایی که بازار بورس اوراق بهادار انجام میده رو نام میبریم.
1. تجمیع سرمایههای خرد و پراکنده و تامین مالی شرکتها
برای اینکه یک شرکت بتونه به درستی هزینهها و درآمد خودش رو مدیریت کنه، باید بتونه منابع مالی لازم رو برای این کار فراهم کنه. وقتی که سهام یک شرکت در بازار بورس عرضه میشه، فروش اون باعث تجمیع داراییهای شرکت میشه که فعالیت و پیشرفت رو برای شرکت آسونتر میکنه. در چنین شرایطی شرکتها هم میتونن به راحتی فرایند تامین مالی خودشون رو پشت سر بگذارند.
مقاله مرتبط: آموزش 0 تا 100 افزایش سرمایه📌 (فرمول، مراحل، انواع، مزایا و معایب)
2. تقسیم منصفانه سود بین دارندگان سهام برای افزایش حس مشارکت
برای اینکه افراد بیشتری از جامعه بتونن در اقتصاد نقش سازنده داشته باشن، بازار بورس اوراق بهادار یک فرصت خیلی خوب خواهد بود. در این حالت سود شرکت به صورت عادلانه بین سهامداران تقسیم میشه که در این شرایط افراد بیشتری از رشد به وجود آمده استفاده میکنند. همین کار باعث میشه تا حس مشارکت بین سرمایهگذاران هم افزایش پیدا کنه که آینده بهتری رو برای جامعه رقم خواهد زد.
3. تحقق بازار سالم و رقابتی برای معاملهگران
یکی از نقشهای مهم بازار بورس اینه که یک محیط سالم و رقابتی رو برای خریداران و فروشندگان ایجاد کنه. در این بازار عرضه و تقاضا باعث شکل گیری قیمت میشه و همه افراد میتونند با بررسی تابلو معاملاتی اطلاعات مهم در این بخش رو به دست بیارند. در چنین شرایطی افراد به اطلاعات یکسان درباره شرکتها دسترسی دارند و افرادی که تحلیل درستی داشته باشن به موفقیت میرسند. شما هم میتونید در بازار بورس از فرصتهای سرمایهگذاری استفاده کنید و به سود خوبی هم برسید.
4. تخصیص منابع مطلوب
تخصیص منابع درست به یک شرکت باعث میشه تا شاهد رشد و پیشرفت اون باشیم. سازوکار بازار بورس طوریه که مدیران ضعیف رو با تنبیه روبرو میکنه. همچنین مدیرانی که بتونن عملکرد درستی داشته باشن، با تخصیص منابع بیشتر مورد تشویق واقع میشن. به همین خاطر میشه گفت که بازار بورس اوراق بهادار در نقش یک نظم دهنده اقتصاد عمل میکنه که به فعالیت شرکتهای مختلف شکل و نظم میده.
مزایای بازار بورس اوراق بهادار
مسلما بازار بورس و اوراق بهادار میتونه مزایای زیادی برای سرمایهگذاران، شرکتها و اقتصاد کشور داشته باشه که نباید از اون چشم پوشی کرد. برای اینکه بخوایم مزایای بازار بورس رو بیان کنیم، باید اون رو از جنبههای مختلفی ببینیم. به همین خاطر در ادامه مزایای این بازار رو از چند نظر بررسی میکنیم.
مزایای بازار بورس از منظر اقتصاد کلان
در نظر گرفتن مزایای بازار بورس و اوراق بهادار از نظر اقتصاد کلان ما رو به نکات جالبی میرسونه. این بازار میتونه به خوبی بخش زیادی از پساندازهای راکد رو به کار بگیره. همچنین وقتی که بخش زیادی از نقدینگی به سمت خرید سهام بیاد، مسلما حجم پول هم استیبل باقی میمونه که مانع ایجاد تورم خواهد شد. در واقع میشه گفت که بازار بورس تعادل اقتصادی کشور رو به بهترین شکل ممکن فراهم میکنه. خیلی از کارشناسها معتقدند که این بازار باعث میشه تا توزیع عادلانه ثروت بهتر صورت بگیره. به همین خاطر معمولا دولت برنامههای حمایتی مختلفی برای بورس داره و اون رو گسترش میده.
مزایای بازار بورس از منظر سرمایهگذاران
خب حالا میرسیم به بحث شیرین سود و مزایای برای سرمایهگذاران. بورس و اوراق بهادار برای سرمایهگذارها هم منافع زیادی داره. بررسیها نشون داده که بازار بورس در بازههای زمانی بلندمدت اکثرا سودآور بوده. در نتیجه میتونید به عنوان یک بستر امن برای سرمایهگذاری بلند مدت بهش نگاه کنید. همچنین سهمهای خریداری شما قدرت نقدشوندگی مناسبی داره که در صورت لزوم میتونید برای فروش اونها اقدام کنید.
نکته جالب اینکه با داشتن سهم یک شرکت میتونید با حضور در مجامع عمومی یا مجمع عمومی سالیانه در تصمیمگیریهای مهم شرکت داشته باشید و از این نظر حق رای دارید. در نتیجه میتوانید از این طریق هم در شرکت مورد نظر اعمال نظر کنید. خوشبختانه بازار بورس یک ساختار کاملا قانونی داره و به دلیل نظارتهای مختلفی که روش انجام میشه از سلامت زیادی برخورداره. مسلما چنین بستری میتونه به شما کمک کنه تا به سودهای بالا برسید.
مقالات مرتبط: مجمع عمومی سالیانه؛ عملکرد و نحوه برگزاری آن
مجامع بورس؛ چگونگی دریافت سود و مجامع پیش رو در سال ۱۴۰۲
آشنایی با تاریخچه بورس در ایران
بازار بورس از زمان تاسیس تا امروز فراز و نشیبهای زیادی را پشت سر گذاشته است. در سال ۱۳۱۵ خورشیدی اولین برنامهریزیها برای ایجاد سازمان بورس و اوراق بهادار در ایران انجام شد. این طرح توسط یک اقتصاددان بلژیکی به نام لتروفلد مطرح شد. متاسفانه ارائه این طرح با شروع جنگ جهانی دوم به نتیجه خاصی نرسید. به همین خاطر این موضوع به فراموشی سپرده شد و تا سالها خبری از بورس نبود.
با گذشت ۳۰ سال از این تاریخ بالاخره در سال ۱۳۴۵ مجلس شورای ملی تصویب کرد که سازمان بورس و اوراق بهادار تاسیس بشه. از اون تاریخ تا به امروز بازار بورس و اوراق بهادار در حال فعالیت هست و هزاران معاملهگر در حال سرمایهگذاری روی داراییهای مختلف هستند. مواردی همچون فرابورس، بورس انرژی و بورس کالا هم بعدا به سازمان بورس اضافه شدند که هر کدوم بسترهای مناسبی برای رشد ایجاد کردند.
چطور وارد بورس شویم؟
حالا که به یک شناخت کلی نسبت به بورس دست پیدا کردید، بهتره که راه ورود و شروع فعالیت در اون رو هم یاد بگیرید. خوشبختانه پروسه ورود به بورس زیاد سخت نیست و با چند قدم ساده میتونید این کار رو انجام بدید. برای اینکه بتونید راحتتر مراحل رو پشت سر بزارید، سعی کردیم که مراحل ورود رو به صورت پلهای بیان کنیم تا کار آسونتری برای فعالیت در بورس داشته باشید.
مرحله اول؛ شناخت کامل بورس ایران
برای اینکه شما بتونید حضور فعال و مثبت در بازار بورس داشته باشید، قبل از هر چیز باید این بازار رو بشناسید. تخصص و آگاهی برای شروع هر کاری ضرورت داره و این مورد برای بازار بورس اهمیتش بیشتر هم خواهد بود. شما باید علاوه بر مفهوم بورس، با مهمترین تعریفات و مفاهیمی که در این بازار وجود داره هم آشنا بشید. یادگیری اصطلاحات بورسی یکی از مهمترین قدمهای شما برای رسیدن به موفقیته که حتما باید اون رو جدی بگیرید. پس حتما برای آموزش خودتون وقت بذارید که البته مجموعه همیار کریپتو هم بهترین آموزشها در اختیار شما قرار خواهد داد.
مرحله دوم؛ انتخاب کارگزاری مناسب
کارگزاری یک مفهوم اولیه در بازار بورس هست که باید به خوبی درکش کنید. کارگزاری در حقیقت شامل افراد حقوقی یا حقیقی هست که به عنوان واسطه عمل کرده و خریداران و فروشندگان رو به هم وصل میکنه. در واقع میشه گفت کارگزاری یک بستر به حساب میآید که خریدار و فروشنده در اون معامله خودشون رو انجام خواهند داد. در حال حاضر کارگزاریهای زیادی در ایران فعال هستند که هر کدوم از اونها مشخصات خاص خودشون رو دارن. در حال حاضر سایت سازمان بورس و اوراق بهادار لیستی از کارگزاریهای مجاز رو قرار داده که با بررسی اون میتونید بهترین تصمیم رو برای انتخاب کارگزاری خودتون بگیرید.
مرحله سوم؛ اخذ کد سجام و کد بورسی
برای اینکه شما بتونید فعالیت رسمی خودتون رو در بورس آغاز کنید، باید حتما کد بورسی خودتون رو دریافت کنید. هر کس دارای یک کد یکتا بورسی خواهد بود که سه حرف اول آن با نام خانوادگی فرد شروع میشود و پنج عدد رندوم هم به آن اضافه خواهد شد. در حال حاضر دو روش حضوری و آنلاین برای دریافت کد بورسی وجود دارد. در روش حضوری شخص باید به کارگزاری مراجعه کرده و کد خود را دریافت کند. در شیوه آنلاین هم کارگزاریها امکان دریافت کد بورسی را فراهم کردهاند که در این حالت با چند کلیک ساده میتوانید در این راستا اقدام نمایید.
مرحله چهارم؛ ورود به پنل معاملاتی کارگزاری
با پشت سر گذاشتن مراحل قبلی، حالا به راحتی میتونید وارد سامانه معاملاتی کارگزاری بشید. در گذشته بازار بورس بیشتر به صورت حضوری بود که امروز به لطف اینترنت اکثر سهامدارها از این بستر استفاده میکنن. شما میتونید در سامانه به راحتی حساب خودتون رو شارژ کنید. همچنین میتونید داراییها و سهامهای مختلف رو همراه با قیمت مشاهده کنید و در صورت نیاز خرید خودتون رو انجام بدین. به شما تبریگ میگیم! به دنیای جذاب و پر از فرصت بورس خوش اومدین و امیدواریم که بتونید سود خوبی رو در این بازار تجربه کنید.
مرحله پنجم؛ یاد گرفتن تحلیل بازار
شاید این سوال براتون پیش اومده باشه که من باید چه سهمی رو بخرم تا سود کنم؟ اینجا به یک مبحث خیلی مهم به اسم تحلیل بازار میرسیم. شما باید از روشهای مختلف استفاده کنید و داراییهای مختلف رو تحلیل کنید. اگر در این زمینه حرفهای بشید میتونید سهامهای مستعد رشد رو شناسایی کنید و خریدتون رو از این طریق انجام بدین. البته فراموش نکنید که تحلیل کردن نیازمند دانش تخصصیه که به همین خاطر آموزشهای همیار کریپتو به شما کمک میکنه تا در تحلیل یک فرد حرفهای بشید. به خاطر همین حتما آموزش خودتون رو جدی بگیرید تا تحلیلهای درست و حرفهای داشته باشید و تا میتونید پولسازی کنید.
بیشتر بخوانید: Eps و dps چیست و چه تفاوت هایی دارند؟
قصد یادگیری و پیشرفت در بورس را دارید؟
از صفر تا صد بورس را توسط بهترین اساتید آموزش ببینید. لطفاً برای کسب اطلاعات کاملتر، مشخصات خود را وارد نمایید تا با شما تماس بگیریم.