سیر تا پیاز تیپرینگ Tapering و تأثیر آن در بازارهای مالی

تیپرینگ چیست Tapering و تأثیر آن در بازارهای مالی
محتوای این مقاله
هر گاه فرآیند خرید دارایی در شرایط مناسب اقتصادی از سوی بانک مرکزی کاهش پیدا کند، از آن به عنوان تیپرینگ نام برده می شود. به تعبیری دیگر بانک های مرکزی در سراسر جهان برای مدیریت سلامت اقتصاد، از ابزارهای زیادی استفاده می کنند مانند خرید اوراق بهادار با پشتوانه دارایی که از طریق آن وضعیت اقتصادی بهبود پیدا کند. در واقع بانک های مرکزی نقش خود را به گونه ای ایفا می کنند که با خرید اوراق بهادار از سایر بانک های زیر مجموعه، باعث چرخش سرمایه و پول در اقتصاد می شوند. به فرآیند یا حالتی که در آن حفظ نرخ بهره پایین در هنگام خرید دارایی رعایت می شود، تسهیل کمی یا QE می گویند.
جالب است بدانید در این فرآیند برای بانک مرکزی نیز محدودیت هایی وجود دارد و این بانک تا سقف مشخصی، مجاز به خرید اوراق بهادار آن هم به منظور ورود به چرخه اقتصاد کشور است. هر لحظه به بهبودی شرایط اقتصادی پاسخ مثبت داده شد، در نتیجه بانک مرکزی خود را کنار می کشد و خرید دارایی را متوقف می کند. به فرآیندی که طی آن شرایط اقتصادی رو به بهبود می رود و بانک مرکزی نیازی به ادامه خرید دارایی و تزریق آن به جامعه را احساس نمی کند، تیپرینگ گفته می شود. این مقاله با هدف ارتقاع سطح دانش مالی شما نسبت به سیاست های بانک مرکزی و نقشی که در بهبودی شرایط اقتصادی دارد، توسط تیم همیار کریپتو تهیه و تنظیم شده است. مباحثی که در ادامه به آن خواهیم پرداخت در خصوص ماهیت تیپرینگ، نحوه عملکرد آن، میزان تأثیر تیپرینگ بر بازارهای مالی، زمان شروع و پایان آن و تفاوتی که با سیاست انقباضی دارد، می باشد. پیشنهاد می کنیم مطالعه این مقاله آموزشی و کاربردی را از دست ندهید.
از ماهیت تیپرینگ چه می دانید؟
هر نقطه ای از جهان که در حال فعالیت باشد، نیازمند اعمال سیاست های پولی متناسب با آن منطقه است. شاید اصطلاح تیپرینگ را تا کنون نشنیده باشید اما از این اصطلاح مالی زمانی استفاده می شود که اقتصاد جامعه نیاز به کمک و محرک دارد. در واقع به آن بخش از سیاست های پولی انبساطی بانک مرکزی که صرفاً برای برون رفت از رکود و ایجاد انگیزه و تحریک اقتصادی آغاز شده است، تیپرینگ می گویند. از نشانه های اجرایی شدن این فرآیند، خریداری اوراق بهادار با پشتوانه دارایی توسط بانک مرکزی از یک یا چندین بانک عضو می باشد که این فرآیند بر اساس یک برنامه کمی صورت می گیرد و با تزریق پول به جامعه، اقتصاد، شرایط مطلوبی را تجربه می کند. شاید بپرسید در زمانی این حالت شروع می شود؟ در واقع پس از آغاز سیاست های تسهیل کمی یا QE، اقتصاد را به مرحله تثبیت رسانده و تیپرینگ شروع می شود.
در این میان ذهنیت های متعددی در مورد تیپرینگ به وجود می آید که همگی رد می شود. به عنوان مثال بر خلاف تصور عموم منظور از تیپرینگ فروش دارایی خریداری شده نیست بر عکس علائم و نشانه های سیاست های پولی سخت تر یا پیش درآمدی برای نرخ های با بهره بالاتر مد نظر قرار می گیرد. در واقع این فرآیند بر بازار بدهی نیز تأثیر می گذارد اما در کنار آن تأثیرات نوسانی و موجی خود را نیز بر بازارهای سهام و سایر بازارهای جدید، بر جای می گذارد.
نگاهی به عملکرد تیپرینگ
حال که با ماهیت این تکنیک اقتصادی آشنا شدید لازم است در جریان کارایی و عملکرد آن نیز قرار بگیرید. برای اینکه با عملکرد تیپرینگ بیشتر آشنا شوید، نیاز به درک و هضم اصطلاح تسهیل کمی یا QE دارید. اگر به مشوقهای بانکی دقت کرده باشید، متولیان و فعالین در امور بانکی با پایین نگه داشتن نرخ بهره کوتاه مدت، افراد را برای دریافت وام تشویق می کنند. جالب است بدانید این مشوق و استقبال متقاضیان دریافت وام، فعالیت های اقتصادی را افزایش می دهند و با خرید دارایی از طریق بانک مرکزی، میزان مشخصی پول به اقتصاد کشور وارد می شود. شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه نظارت و کنترل می شود و پس از تشخیص بهبودی اقتصاد کشور، بانک مرکزی خرید دارایی های خود را ابتدا کاهش می دهد و سپس متوقف می کند. نقش تیپرینگ در اینجا مشخص می شود که با عرضه اوراق بهادار تأثیر مثبتی بر روی اقتصاد کشور می گذارد، البته این تأثیر محدود به کشور یا جغرافیای خاصی نیست بلکه کل بازارهای سهام در سراسر جهان را به تکاپو می اندازد.
نکته قابل توجه در مورد تیپرینگ این است که لزومی ندارد اوراق بهادار خریداری شده توسط بانک مرکزی به فروش برسد بلکه این عمل باعث کاهش سرعت خرید اوراق بهادار می شود.
تیپرینگ و تأثیر آن در بازارهای مالی
تا این قسمت از مقاله شاید با این سوال مواجه شده باشید که تیپرینگ چگونه بر روی بازارهای مالی تأثیر می گذارد. در این بخش از مقاله که توسط تیم همیار کریپتور تهیه و تنظیم شده است، به این سوال پاسخ خواهیم داد. پیشنهاد می کنیم ما را تا پایان همراهی کنید.
همانطور که عنوان شد، اقتصاد جامعه بر اساس دلایل و فاکتورهایی، شرایط رکودی را تجربه می کند و در این حالت بانک های مرکزی با اعمال سیاست های انبساطی، اقتصاد جامعه را تحریک و آن را از حالت رکود خارج می کنند. البته اقداماتی که به صورت موقت انجام خواهد شد و پس از بهبودی شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه، سیاستها به حالت اول بر خواهد گشت. نکته مهم و اساسی در خصوص تداوم استفاده از تزریق پول و تحریک اقتصاد این است که چنانچه بانک مرکزی به موقع محرک ها را متوقف نکند، پس از سپری شدن بحران رکود، همین سیاست ها باعث تورم و حباب های قیمت برای دارایی های مبتنی بر سیاست پولی خواهد شد.
با مروری بر عملکرد تیپرینگ که از آن به عنوان کاهش تدریجی نیز نام برده می شود، اولین اقدام در فرآیند خروج از سیاست های مالی که در جهت حمایت از برون رفت از رکود صورت گرفته و نتایج مطلوبی را به دنبال داشته، می باشد. همچنین ارتباط آشکار با سرمایه گذاران در خصوص خط مشی سیاست بانکی به منظور فعالیت های آینده، سطح انتظارات بازار را تعیین می کند عدم اطمینان بازار را کاهش می دهد.
به عبارت دیگر می توان گفت بانک مرکزی برنامه ها و سیاست های خود را در راستای کند کردن خرید دارایی، پیاده سازی و اجرا می کند که طی آن سیاست ها اعلام می شود و یا دارایی به فروش می رسد و یا اجازه سر رسید شدن به دارایی ها داده می شود و آنچه در نهایت به دست می آید کاهش دارایی های بانک مرکزی و عرضه پول است. جالب است بدانید بانک مرکزی نیز می تواند دچار تردید شود آن هم به دلیل واکنش تند بازار در زمان عقب نشینی از سیاست های QE در مکانی که سرمایه گذاران و بازارهای مالی در برابر کاهش محرک های بانک مرکزی، واکنش بیش از حدی دارند. اجازه دهید این موضوع را با مثالی به صورت ساده تر بیان کنیم. بین تیپرینگ و اوراق قرضه ارتباط مستقیمی و بر عکس با بازارهای سهام، ارتباط غیر مستقیمی وجود دارد به این معنا که تیپرینگ اعلام شده توسط بانک مرکزی اغلب با افزایش شدید بازده اوراق قرضه دولتی و کاهش آن در بازارهای سهام روبرو می شود در نتیجه انگیزه و مشوق های پولی را برای سرمایه گذاران پولی ایجاد می کند تا از این طریق برنامه و سیاست های بازگشایی ترازنامه های خود را با تأخیر اجرا کنند و منافع بخش مالی کشور نیز حفظ شود.
سیاست های پولی بر روی سه هدف مهم تمرکز می کند. این اهداف اشتغال حداکثری، قیمت های با ثبات و نرخ بهره بلند مدت متوسط هستند و آن هنگام که سیاست پولی به تنهایی از عهده رسیدن به اهداف بر نیاید، از ابزارهایی مانند QE استفاده می کند. با این حال استفاده از تیپرینگ از یک طرف به معنای اتمام سیاست های انبساطی بانک مرکزی محسوب می شود و از طرف دیگر به معنای نشانه ای از آغاز پایان دادن به سیاست انقباضی پولی. بهره بالاتر در وام مسکن، وام های مصرفی و استقراض تجاری نمونه ای از این موارد هستند.
زمان آغاز فرآیند تیپرینگ
طبق تحقیقات صورت گرفته، بانک های مرکزی نظیر فدرال رزرو برای تحریک اقتصاد، از تسهیل کمی استفاده می کنند و از آنجا که سیاست ها و برنامه های محرک اقتصادی به صورت موقت عمل می کنند، با دستیابی به نتیجه مورد نظر، سیاست پیشین متوقف می شود. نکته قابل توجه نحوه برخورد بانک مرکزی است به این معنا که اگر به سرعت عملکرد و سیاست خود را تغییر دهد، اقتصاد با رکود مواجه می شود ضمن اینکه اگر بر سیاست های خود اصرار ورزد و محرک های اقتصادی را کاهش ندهد، تورم افزایش پیدا می کند. به طور خلاصه می توان گفت تیپرینگ فرآیندی است که طی بازه زمانی اعمال محرک و مشوق و پیش از رسیدن به تورم ناشی از حرکت انبساطی شتابان است.
تیپرینگ بر ارزهای دیجیتال چه تأثیری دارد؟
امروزه بازارهای مالی بین المللی و ارز دیجیتال از جایگاه ویژه ای در سراسر دنیا و به ویژه ایران برخوردار هستند و در کنار سایر بازارهای مالی مانند مسکن، نفت، طلا و بورس به فعالیت مشغول هستند البته نباید فراموش کرد که نرخ بهره بر بازارهای مالی نیز تأثیر می گذارد. بر اساس تحقیقات صورت گرفته و نظر کارشناسان، اگر این روزها ریزش بازارهای مالی را مشاهده می کنید به دلیل موضوع تیپرینگ است در نتیجه سایر بازارها نیز از پیامدهای این فرآیند، بی نصیب نخواهند بود.
لازم است بدانید زمانی که تیپرینگ به مرحله اجرا در می آید، سرمایه داران ترجیح می دهند در بازارهای با ریسک کمتر و همراه با ثبات بیشتر فعالیت کنند حتی برخی از افراد سرمایه های خود را از بازار مالی رمز ارز که همراه با ریسک زیاد است، خارج می کنند در حالی که ورود به بازار ارز دیجیتال و کریپتو کارنسی را به بعد از تزریق پول به بازار، موکول می کنند. اساتید و کارشناسان متخصص همیار کریپتو نیز به شما توصیه می کنند در زمان اجرای تیپرینگ، چنانچه سرمایه زیادی را در بازارهای مالی و ارز دیجیتال سرمایه گذاری کرده اید، مقدار قابل ملاحظه ای از موجودی را بیرون بکشید چرا که طی فرآیند تیپرینگ در بازه زمانی کوتاه مدت و میان مدت، ارزش سهام شما به خصوص ارز دیجیتال بیت کوین، کاهش چشمگیری خواهد داشت.
با حضور در دوره های آموزشی همیار کریپتو در مشهد، نسبت به موضوع تیپرینگ، تأثیر آن بر ارز دیجیتال و تحلیل های مرتبط با آن اشراف پیدا می کنید.
تفاوت بین تیپرینگ و سیاست های انقباضی
در این مقاله آموزشی بارها واژه تیپرینگ و سیاست انقباضی به کار رفت. حال قصد داریم از تفاوت این دو واژه تأثیر گذار در اقتصاد کشور به شما بگوییم. شاید تصور کنید این دو بی شباهت به هم نیستند اما بسیار متفاوت از یکدیگر عمل می کنند.
سیاست مالی به منظور کاهش دادن حجم منابع مالی در گردش اعمال می شود. زمانی که میزان نقدینگی در اقتصاد کشور افزایش پیدا کند و شاهد تورمی باشیم که به دلیل چاپ بیش از حد اسکناس و تزریق به جامعه است در این حالت است که بانک مرکزی وارد عمل می شود و با اعمال سیاست انقباضی مانند افزایش نرخ بهره، میزان رشد اقتصادی را کنترل می کند. نرخ بهره با گردش سرمایه ارتباط غیر مستقیم دارد به این معنا که هر چه نرخ بهره افزایش پیدا کند میزان سرمایه در گردش کاهش پیدا می کند و در نهایت تورم نیز سیر نزولی پیدا می کند. اما تیپرینگ به زمانی اطلاق می شود که سیاست های انبساطی مالی برگشت داده می شوند البته گاهی به صورت نامحسوس این دو سیاست همزمان اعمال می شوند.
به عنوان مثال بانک مرکزی فدرال رزرو قصد دارد سیاست های پولی را افزایش دهد و این تصمیم را با افزایش نرخ های بهره کوتاه مدت با اعمال تغییر در نرخ تنزیل اجرا می کند. یکی دیگر از گزینه های پیش روی فدرال، فروش دارایی های موجود در ترازنامه بانک مرکزی از طریق عملیات بازار باز یا OMO می باشد اما بر عکس این قضیه که با نام تیپرینگ از آن نام برده می شود، با برگشت سیاست انبساطی و سیاست پولی انقباضی محقق می شود.
اهمیت آشنایی یا سیاست های مالی
اگر شما نیز در هر کدام از بازارهای مالی در حال سرمایه گذاری های خرد و کلان هستید، لازم است با انواع سیاست های مالی مانند تیپرینگ که توسط نهادهای دولتی و بانک ها در شرایط مختلف اقتصادی اعمال می شود، آشنا شوید. بدون شک با ارتقاء سطح دانش مالی شما نسبت به این سیاست ها به خوبی می توانید از سرمایه های خود محافظت کنید.
همیار کریپتو همراه شماست تا علاوه بر شناخت سیاست های مالی با فراگیری علم تحلیل تکنیکال و بنیادی، دستیابی به سود حداکثری را ظرف مدت کوتاهی تجربه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با مشاوران ما تماس بگیرید.
نتیجه گیری:
شاید در گذشته بسیاری از افراد تصور خاصی نسبت به تیپرینگ نداشتند با این حال امروزه و با توجه به شرایط خاص اقتصادی حاکم بر جامعه به راحتی می توان اعمال یا توقف آن را متوجه شد. در واقع امروزه سیاست های مالی دولت ها بر روی سطح کیفیت زندگی ما تأثیر مستقیمی دارد و به هیچ عنوان نمی توان آن را انکار کرد. تیپرینگ سیاستی مالی است که توسط بانک مرکزی در زمان بحران های اقتصادی به صورت موقت، اجرا می شود. در این مقاله تلاش کردیم این مفهوم مهم را با جزئیات بیشتری به شما بیان کنیم. اگر به دنبال توضیحات جامع تر در خصوص سیاست های مالی و نحوه برخورد با آن هستید با مشاوران ما در مجموعه همیار کریپتو تماس بگیرید.
چطور با تخفیف کارمزد در صرافی های ارز دیجیتال ثبت نام کنیم؟
با استفاده از لینکهای زیر از تخفیف کارمزد بهترین صرافی های ارز دیجیتال بهره مند شوید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی و کامل بود. ممنون از شما