💎دریافت مشاوره رایگان در زمینه سرمایه گذاری

کلیک کنید
آموزش خصوصی ارز دیجیتال
آموزش بورس

بورس کالا چیست؟ راهنمای کامل سرمایه گذاری در بورس کالا

آموزش صرافی بینگ ایکس

بورس کالا بازاری است که در آن کالاهایی خاص با مشخصات تعیین شده داد و ستد می‌شود. بورس کالا از اوایل دهه 90 در دنیا شکل گرفت که باعث شفافیت در معاملات انجام شده، کنترل نوسان بیش از حد قیمت، حذف واسطه ها و … شد. یکی از مزایای مهم خرید کالا از بورس کالا، تعیین دقیق ویژگی های کالا و ایجاد اطمینان خاطر برای خریدار از لحاظ خرید قطعی کالا و اطمینان خاطر برای فروشنده از لحاظ دریافت وجه کالا است.

بورس کالای ایران یکی از بزرگ‌ترین و تأثیرگذارترین بورس‌های بین‌المللی خاورمیانه است. این شرکت در تهران واقع شده است و طیف وسیعی از کالاها را به بازرگانان داخلی و بین‌المللی ارائه می‌دهد.

همیار کریپتو در این مقاله به تمامی مفاهیم مورد سوال شما پاسخ خواهد داد تا نیازی به جست و جو دیگری در صفحات وب نداشته باشید.

بورس کالا چیست؟

بورس کالا (به انگلیسی: Commodity exchange) یک اصطلاح اقتصادی است که به بازاری گفته می‌شود که در آن یک کالا یا انواع مختلفی از کالاهای مشخصی در آن معامله می‌شوند. این کالاها در انبارهایی خاص که از هر لحاظی تحت‌نظر سازمان بورس کالا است نگهداری می‌شود.

نکته حائز اهمیت درباره کالاهای موجود در انبارهای سازمان بورس کالا، استاندارد بودن کالاها و مشخص بودن مقدار خلوص و مرغوبیت کالاهاست.

فرض کنید قصد خرید زعفران دارید به هر مغازه‌ای که مراجعه می‌کنید نوع خاصی باقیمت‌های متنوع به شما پیشنهاد می‌شود، از طرفی شما هیچ اطلاعاتی راجع به قیمت منصفانه و مرغوبیت کالا ندارید و ممکن است زعفرانی با کیفیت پایین را به قیمت بالا خریداری کنید؛ اما این مشکل در بورس کالا رفع شده است.

در بورس کالا زمان تولید زعفران، مرغوبیت و هر آنچه لازمه تعیین کیفیت یک کالا هست، مشخص بوده و قیمت نیز بسیار شفاف است. بدین صورت شما می‌توانید کالایی با کیفیت مشخص در نرخ مشخص خریداری نمایید.

آموزش خصوصی فارکس

بیشتر بدانید: تفاوت بازار بورس و ارزدیجیتال

چه کالاهایی در بورس کالا معامله می‌شود؟

کالاهای متنوعی در بورس کالا مبادله می‌شوند که شامل؛

1- محصولات کشاورزی: مانند گندم، ذرت، جو، پسته، برنج، جوجه، تخم مرغ، شکر، عدس، روغن خام، مرغ منجمد، زعفران و … است.

2- محصولات شیمیایی و پتروشیمی: محصولات شیمیایی مانند اوره، بنزین، اسید استیک و … و محصولات پلیمری مانند پلی پروپن، پلی اتیلن، پلی استراین و … هستند.

3- محصولات صنعتی و معدنی (کانی‌های فلزی): مانند آلومینیوم، مس، سرب، فولاد، روی و … هستند.

4- فرآورده‌های نفتی: مانند روغن، گوگرد، قیر، عایق رطوبتی و … هستند.

5- کالای واسطه خودرو: انواع خودرو داخلی یا خودرو خارجی که در هر عرضه متفاوت است.

برای دریافت سیگنال رایگان بورس، عضو کانال سیگنال بورس ایران شوید.

روند پیدایش و تکامل بورس‌های کالا در جهان

بورس کالا در جهان اوایل قرن 19 به شکل گرفت. در بازار سنتی موانع بسیاری بر سر راه معاملات بین خریداران و فروشندگان بوده است. موانعی مانند حضور مافیا برای کالاها، تعداد زیاد واسطه، عدم تأیید مرغوبیت کالا و … که با تشکیل بورس کالا اکثر این موانع به حداقل خود رسیده یا کلاً از بین رفته‌اند.

هدف اصلی شکل‌گیری بورس کالا حذف نوسان‌های کاذب قیمتی، شفافیت در معاملات و اطمینان خاطر افراد (خریدار یا فروشنده) از انجام معامله و پرداخت وجه یا تحویل کالا بوده است.

در کشورهای توسعه یافته سراسر دنیا، بورس کالا برای دادوستد کالای خاص وجود دارد که برخی مانند تجاری شیکاگو (CME) یا بورس فلزات لندن (LME) به ترتیب بیش از 170 و ۱۳۰ سال سابقه فعالیت دارند.

بیشتر بدانید: بهترین کانال سیگنال ارز دیجیتال

بیشتر بدانید: بهترین کانال سیگنال فارکس

بورس کالای ایران

بورس کالای ایران (به انگلیسی: Iran Mercantile Exchange) در سال 1385 برای با ادغام شدن دو بورس کالای فلزات و کشاورزی شکل گرفت. بورس کالای ایران به معاملات نقد، نسیه و سلف انواع محصولات صنعتی و کشاورزی در ایران می‌پردازد.

اولین کالای پذیرش شده در بورس فلزات در شهریور ۱۳۸۲ و دومین کالای پذیرش شده بورس کالای کشاورزی در شهریور ۱۳۸۳ بوده نهایتاً از مهر 1386 پس از تشکیل مجمع عمومی، فعالیت خود را زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار آغاز کرد.

برای ورود به بورس کالای ایران چند کار وجود دارد که تاجر باید انجام دهد. معامله گران باید به عضویت بورس کالای ایران درآیند (دریافت کد بورس کالا) یا نماینده تام‌الاختیار داشته باشند.

کسانی که مایل به معامله در بورس هستند اما در ایران مستقر نیستند نیز می‌توانند از طریق کارگزاران دارای مجوز در بازار، فعالیت خود را شروع و ادامه دهند. علاوه بر این، معامله گران باید از مقررات و رویه‌های تعیین شده توسط بورس و مقامات تنظیم کننده معاملات کالا پیروی کنند.

برای مراجعه به بورس کالا می‌توانید از نشانی ذیل استفاده کنید.

www.ime.co.ir

بورس کالا ایران

بیشتر بدانید: خرید خودرو از سامانه یکپارچه

انواع قراردادها و اوراق قابل معامله در بورس کالای ایران

تمامی دادوستد یا همان معاملات در بورس کالای ایران تحت قراردادهایی استاندارد انجام می‌شود که شامل موارد ذیل است.

1- قرارداد نقدی

در قرارداد نقدی، همان‌طور که از نامش پیداست؛ بهای کالای معاملاتی و تحویل کالا در زمان انجام معامله رخ می‌دهد.

2- قرارداد سلف

در قرارداد سلف کالا با قیمتی مشخص در زمان تعیین شده در آینده تحویل داده می‌شود؛ ولی بهای کالا در هنگام معامله باید پرداخت شود.

3- قرارداد نسیه

در قرارداد نسیه، همان‌طور که از نامش پیداست؛ کالا در هنگام معامله تحویل داده می‌شود؛ ولی بهای کالا در تاریخ مشخص شده در سررسید پرداخت خواهد شد.

نکته: تمام قراردادهایی که تا اینجا معرفی شده‌اند علاوه بر ویژگی‌های خاص خود، انجام معامله و تحویل بر اساس دستورالعمل تسویه و پایاپای انجام می‌شود.

4- قرارداد آتی

در قرارداد آتی در واقع خریدار و فروشنده متعهد می‌شوند در آینده و زمان سررسید قرارداد، کالایی با مشخصات تعیین شده را در قیمتی که الان مشخص کرده‌اند، معامله کنند. حال برای‌آنکه خریدار یا فروشنده در زمان سررسید خلاف وعده نکنند باید مبلغی را به‌عنوان وجه تضمین نزد اتاق پایاپای بگذارند.

این وجه تضمین باید با توجه به قیمت روز کالا، تعدیل شود.

5- قرارداد سلف استاندارد

قرارداد سلف استاندارد، قراردادی است که در طی آن مقدار مشخصی از دارایی پایه در ازای بهای نقد مطابق مشخصات قرارداد سلف استاندارد فروخته شده تا در زمان معین کالا به خریدار تحویل داده شود.

در این نوع قرارداد، خریدار می‌تواند معادل دارایی پایه خریداری شده را طی قرارداد سلف موازی استاندارد به فروش رساند.

6- قرارداد اختیار معامله

قراردادی است که در طی آن یک طرف قرارداد، اختیار خرید یا فروش کالا (حق خرید یا حق فروش) را دارد. در واقع دو نوع قرارداد اختیار معامله داریم. 1- اختیار معامله خرید و 2- اختیار معامله فروش در هر دو نوع این قراردادها خریدار و فروشنده باهم وارد معامله می‌شوند.

7- صندوق های کالایی

صندوق كالايي قابل معامله (به انگلیسی Exchange Traded Commodities) یکی دیگر از خدمات فوق‌العاده بورس کالا است. با خرید واحدهای صندوق‌های مبتنی بر کالا این امکان برای شما به وجود می‌آید که به‌جای خرید کالا مشخص و تحمل هزینه‌های جانبی مانند انبارداری، حمل‌ونقل، خرابی، دزدیده‌شدن یا … اوراق این صندوق‌ها را خریداری نمایند.

برای مثال فرض کنید به‌جای خرید طلا به‌عنوان سرمایه گذاری و نگهداری در خانه که امکان گم‌شدن یا دزدی دارد، واحدهای صندوق سرمایه گذاری مبتنی بر طلا را خریداری نمایید. در این حالت در عین داشتن مالکیت طلا، مسئولیت نگهداری از آن کالای طلا را بر عهده ندارید.

8- گواهی سپرده کالایی

گواهی سپرده کالایی در واقع اوراق بهاداری است که مشخص می‌کند شخص دارنده آن مالکیت مقدار معینی کالا را دارد.

بیشتر بخوانید: خرید ربع سکه در بورس کالا

کد بورس کالا چیست؟

برای انجام معاملات در بورس کالا نیاز دارید کد اختصاصی بورس کالا را دریافت نمایید. در اینجا افراد به دو دسته تقسیم می‌شوند. 1- افرادی که کد بورس معاملاتی ندارند. 2- افرادی که در سجام ثبت نام کرده و کد بورس معاملاتی دارند.

1- اگر کد بورسی ندارید باید مراحل ذیل را برای دریافت کد بورس کالا طی کنید.

مرحله اول: ثبت اطلاعات خواسته شده در سامانه سجام

مرحله دوم: احراز هویت غیرحضوری (حضوری) سجام

مرحله سوم: ثبت نام در کارگزاری (هر کارگزاری که تمایل دارید.)

1- اگر کد بورس معاملاتی دارید کافی است به سامانه ebgo کارگزاری که در آن معامله می‌کنید مراجعه کرده، اطلاعات خواسته شده را پر کرده و صبر کنید تا کد شما تأیید شد.

بیشتر بدانید: دریافت کد معاملاتی آتی کالا

انواع بازارها در بورس کالا

در ادامه قصد معرفی انواع بازارهای بورس کالا را داریم.

انواع بازارهای بورس کالا

در ادامه به بررسی هر کدام از انواع بازارهای بورس کالا می‌پردازیم.

1- بازار فرعی بورس کالا چیست و شرایط پذیرش در آن چگونه است؟

بازار فرعی یکی از زیرشاخه‌های بازار بورس کالا است. اگر با بازار بورس سهام آشنا باشید، می‌دانید که در یک دسته بندی، این بازار به دو بازار تابلو اول و بازار تابلو دوم تقسیم می‌شود. شرکت‌هایی که ارزش آن‌ها کمتر از  مبلغ خاصی باشد در دسته بازار تابلو دوم قرار می‌گیرند.

برای بازار بورس کالا نیز شرایط به همین شکل است اگر کالایی به هر دلیل نتواند در بازار فیزیکی عرضه شود. در دسته بندی بازار فرعی بورس کالا جای خواهد گرفت و در این بازار معامله می‌شوند.

نمادها و کالاهای عرضه‌شده در بازار فرعی بورس کالا بسیار زیاد و متنوع هستند و از انواع آن‌ها می‌توان به ضایعات، مواد معدنی، آهک، مواد شیمیایی، پلیمر، مس، روی، فولاد، سولفات، اموال غیرمنقول، املاک و مستغلات، اراضی کشاورزی و … اشاره کرد.

مزیت‌های انجام معاملات در بازار فرعی بورس چیست؟

1- به طور کلی یکی از مزایای معاملات در بازار بورس شفاف بودن قیمت‌ها و نوع و کیفیت کالا است. حال برای بازار فیزیکی بورس کالا نیز به همین شکل است. مهم‌ترین مزیت معامله در بازار فرعی بورس کالا انجام معاملات به‌صورت شفاف است. قیمت‌ها و ارزش کالا کاملاً مشخص است.

در بازار بورس فرعی افراد دیگر نمی‌تواند طبق نظرات شخصی قیمت‌گذاری برای کالا کرده و هر کالا بر اساس ارزش واقعی که دارد معامله می‌شود.

2- زمانی که در یک معامله تمامی مؤلفه‌ها به‌صورت شفاف و مشخص باشد، ریسک انجام معامله کاهش میابد و این یکی دیگر از مزایای معامله در بورس فرعی است.

3- کالاهای عرضه شده در بورس فرعی معاف از مالیات هستند.

4- معامله با سرعت بالا انجام می‌شود و دیگر نیازی به پرداخت هزینه‌های جانبی برای خریدوفروش کالا نیست.

5- به طور دقیق بر قیمت‌گذاری تمامی کالا توسط کارشناس‌های مربوطه نظارت می‌شود؛ بنابراین قیمت‌ها منصفانه خواهد بود.

شرایط پذیرش کالا در بازار فرعی بورس چیست؟

با تمامی مزایایی که برای خریدوفروش در بازار بورس فرعی گفتیم، قطعاً قابل حدس است که هر کالایی در بورس کالا قابل‌پذیرش نیست و کالاها باید شرایط خاصی داشته باشند.

1- کالا نباید هیچ گونه مغایرتی با قوانین کشور داشته باشد.

2- کالا باید به شکلی باشد که امکان بررسی مشخصات، شرایط و کیفیت آن وجود داشته باشد.

3-  امکان بررسی و مطابقت دادن شرایط کالا یا اطلاعیه‌های عرضه برای خریداران باید وجود داشته باشد.

4- باید تضمین‌های لازم برای سپردن کالا در بازار فرعی بورس رعایت شده باشد تا در صورت لزوم چک کردن، برای اتاق پایاپای مشکلی ایجاد نکند.

5- عرضه‌کننده نباید هیچ محدودیت قانونی داشته باشد.

6- هر شخص فقط یک کالا می‌تواند در بورس عرضه کند.

7- برای برخی کالاها مانند اموال غیرمنقول و … شرایط خاصی وجود دارد که باید رعایت و بررسی شود.

کارمزد معاملات در بازار فرعی بورس چقدر است؟

کارمزد معاملات در بازار فرعی بورس بر اساس نوع کالا تعیین می‌شود. از این گذشته در این بازار کارمزد دو مرتبه یک‌بار برای سازمان بورس کالای ایران و یک‌بار برای کارگزار دریافت می‌شود. برای مثال در معاملات اموال غیرمنقول هرکدام از طرفین باید ۰.۰۰۱۸ کل مبلغ را به‌عنوان کارمزد به کارگزار و ۰.۰۰۰۵ ارزش کل معامله را به سازمان بورس پرداخت نمایند.

کارمزد معاملات در بورس فرعیِ بورس کالا برای هر کالا متفاوت است.. در ضمن دو طرف خریدار و فروشنده باید به دو سازمان بورس کالا و کارگزاری کارمزد بپردازند.

برای نمونه کارمزد معاملات اموال غیرمنقول در بورس فرعی ۰.۰۰۰۵ ارزش کل معامله را به سازمان بورس  و ۰.۰۰۱۸ کل مبلغ برای کارگزار بوده و خریدار و فروشنده باید این مبلغ را بپردازند.

در ادامه دومین بازار بورس کالای ایران؛ یعنی بازار فیزیکی بورس کالا را توضیح می‌دهیم.

2- بازار فیزیکی بورس کالا

بازار فیزیکی بورس کالای ایران دارای تالارهای معاملاتی متعددی است که معامله‌گران می‌توانند در این تالارها گرد هم‌آیند تا کالاهای مختلف را معامله کنند. این کالاها انواع کالاهای خام و فراوری نشده را شامل می‌شوند.

برای مثال محصولات کشاورزی مانند گندم، جو، ذرت و برنج – فلزات صنعتی مانند مس، آلومینیوم و فولاد – مواد پتروشیمی ازجمله نفت خام، بنزین و سایر کالاهای مبتنی بر نفت را در بازار فیزیکی عرضه شده و قابل معامله است.

انواع روش‌های معاملاتی در بازار فیزیکی عبارت‌اند از: 1- معاملات به روش نقدی، 2- معاملات روش نسیه، 3- معاملات روش سلف و 4- معاملات روش کشف پریمیوم.

3- بازار مشتقه بورس کالا

بازار مشتقه در بورس کالای ایران یکی از پرطرفدارترین بازارهای بورس است. این بازار جایی است که معامله گران می توانند در معاملات مشتقات کالاها مانند قراردادهای آتی و اختیار معامله شرکت کنند.

روش‌های معاملاتی در بازار مشتقه

انواع روش‌های معاملاتی موجود در بازار مشتقه شامل معاملات آتی و معاملات اختیار معامله است.

قراردادهای آتی، قراردادهایی هستند که در آن دو طرف توافق می‌کنند یک دارایی پایه را با قیمت و تاریخ از پیش تعیین شده در آینده بخرند یا بفروشند. این نوع قرارداد به معامله گران اجازه می‌دهد تا با اتخاذ موضعی در مورد قیمت کالا در آینده، قیمت‌ها را قفل کرده و ریسک را کاهش دهند.

در معاملات اختیار معامله، معامله گران حق دارند، اما تعهدی ندارند که دارایی پایه را با قیمت و تاریخ از پیش تعیین شده در آینده بخرند یا بفروشند. این نوع قرارداد به معامله گران اجازه می‌دهد تا در برابر نوسانات قیمت، از سرمایه خود محافظت کنند و ریسک معاملاتی را کاهش دهند.

– بازار مالی بورس کالا

بازار مالی در بورس کالا دارای زیرمجموعه‌های به نام‌های گواهی سپرده کالایی، صندوق‌ سرمایه‌گذاری کالایی و قرارداد سلف موازی استاندارد است. در ادامه به معرفی هر کدام از این بخش‌ها می‌پردازیم.

1-4 گواهی سپرده کالایی

گواهی سپرده کالایی یکی از اوراق بهاداری است که فعالان بازار کالا زیاد به معامله آن پرداخته‌اند. جدیدترین گواهی سپرده کالایی، گواهی سپرده شمش طلا است که در این بازار قابل معامله است.

روند معامله گواهی سپرده کالایی به این صورت است که؛ مقدار مشخصی از کالای مد نظر را در یک انبار نگه داری می‌کنند. این کالا از لحاظ کیفیت و هر نوع مشخصاتی، قابل بررسی و انجام تست است. انباردار موظف است قبل از تحویل کالا، مشخصات کالا را چک کند.

سپس بر اساس میزان موجودی و نوع کالا «گواهی سپرده کالایی» برای آن کالای خاص صادر می‌شود و معامله گران می‌توانند این سپرده کالایی را دادوستد کرد یا آنکه پس از خرید سپرده کالایی، کالای خود را از انبار مربوطه تحویل بگیرند.

2-4 صندوق‌ سرمایه‌گذاری کالایی

صندوق های سرمایه گذاری انواع مختلفی دارد و بر اساس آنکه نوع صندوق چه باشد، هدف خاصی را دنبال می‌کند.

برای مثال صندوق های سرمایه گذاری مبتنی بر طلا، بخش اعظم سرمایه خود را روی طلا، سرمایه گذاری می‌کند و شما به جای خرید طلا فیزیکی و نگهداری در خانه که خطر گم شدن یا به سرقت رفتن را دارد، می‌توانید واحدهای صندوق سرمایه گذاری مبتنی بر طلا را خریداری کنید. در این حالت با افزایش یا کاهش قیمت طلا، ارزش سرمایه شما نیز به همان نسبت تغییر خواهد کرد.

خرید واحدهای صندوق های سرمایه گذاری که مدیریت مناسبی دارند، بسیار سودآور است از طرفی ریسک معاملاتی کمتری نسبت به سرمایه گذاری مستقیم دارد.

دسته‌بندی‌های مختلفی برای صندوق های سرمایه گذاری داریم.

در یک نوع دسته‌بندی، صندوق های سرمایه گذاری به دو دسته 1- صندوق های سرمایه گذاری ETF (که در بازار بورس قابل معامله هستند) . 2- صندوق های سرمایه گذاری غیر ETF (که با مراجعه به سایت صندوق باید واحدهای آن را خریداری کرد) تقسیم‌بندی می‌شوند.

در نوع دیگری، صندوق های سرمایه گذاری به سه دسته 1- صندوق های سهامی، 2- صندوق های مختلط و 3- صندوق های درآمد ثابت تقسیم می‌شوند.

از طریق سایت فیپیران می‌توانید انواع صندوق های سرمایه گذاری را مشاهده کرده و میزان بازدهی هر کدام را بررسی کنید.

https://www.fipiran.com/

3-4 قرارداد سلف موازی استاندارد

این قرارداد مشابه قرارداد سلف است که پیش‌تر در بخش قراردادها توضیح داده شده است. به طور خلاصه فروشنده محصول در این قرارداد قبل از تحویل محصول می‌تواند مبلغ کالا را دریافت کند.

نحوه انجام معامله در بورس کالا

پس از آنکه کد بورس کالای خود را دریافت کردید، می‌توانید در بورس کالا معامله کنید، البته با توجه به آنکه در کدام بازار می‌خواهید معامله کنید، روند انجام معامله متفاوت خواهد بود.

برای مثال شما بدون نیاز به کد بورس کالا می‌توانید صندوق های سرمایه‌گذاری را از طریق همان کد سهامداری خود خریداری کنید.

برای خرید سپرده کالایی فقط کافی است کد بورس کالا داشته باشید و از طریق پورتفوی بورسی خود سپرده کالایی مانند شیشه، سکه، سیمان و… را خریداری کنید.

به طور کلی برای کالاهای خاص پروسه نحوه انجام معامله در بورس کالا به‌صورت زیر است.

  1. واریز حداقل مبلغ مورد نیاز برای خرید به‌حساب کارگزار در اتاق پایاپای
  2. پیشنهاد قیمت خرید و کامل کردن فرم ثبت سفارش در کارگزاری خود
  3. کارگزار باید سفارش مشتری را به تالار معاملات تحویل دهد
  4. کارگزار در حراج شرکت کرده و معامله انجام خواهد شد
  5. در صورت نیاز واریز باقی وجه معامله به‌حساب کارگزار در اتاق پایاپای
  6. انجام تسویه

مراحل بیان شده به طور کلی بوده و همان‌طور که در ابتدا با مثال توضیح داده شده، شرایط معامله هر کالا متفاوت با کالای دیگر است. به‌عنوان مثال شما به‌عنوان خریدار کالاهای پتروشیمی‌ و برخی دیگر از کالاها باید در سامانه‌های بهین‌یاب وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) نیز ثبت نام کنید.

یک مثال دیگر؛ برای تحویل یا خرید برخی کالاها حتماً باید حجم یا تعداد خاصی از کالا خریداری شود. مثلاً می‌توانید 1 سوت شمش طلا خریداری کرده و مجدد آن را بفروشید اما برای تحویل شمش طلا از بورس کالا باید حداقل به‌اندازه یک شمش طلا خرید کرده باشید.

محدودیت‌های معاملات در بورس کالا

یکسری محدودیت‌ها در بازار بورس کالا برای خرید، تحویل یا فعالیت خریدار و فروشنده وجود دارد که هدف نهایی همه آن‌ها صرفاً شفاف‌تر شدن و رونق گرفتن بازار است. برای مثال:

در یکسری کالاها خریدار نمی‌تواند از حجم خاصی کمتر خرید کند.

فروشنده باید به طور مداوم کالای خود را در بازار عرصه کند در غیر این صورت مجوز فعالیت وی باطل می‌شود.

گاهی می‌توان در حجم کم خرید انجام داد اما برای تحویل گرفتن کالا باید حداقل مقدار خرید انجام شده باشد.

بیشتر بدانید: صندوق سرمایه گذاری طلا

شرکت‌کنندگان در بورس کالا ایران

در بورس کالای ایران تمامی افراد حقیقی و حقوقی می‌توانند فعالیت داشته باشند حتی امکان فعالیت از خارج از کشور نیز وجود دارد.

مراحل و نحوه داد و ستد در بازار بورس کالا چگونه است؟

مراحل معامله یا همان داد و ستد هر کالا با دیگری متفاوت است و باید جزئیات مراحل و نحوه داد و ستد هر کالا را در اعلامیه‌های منتشر شده از طرف سازمان بورس کالا مطالعه کرد.

چطور در بورس کالا بهترین عملکرد را داشته باشیم؟

برای داشتن عملکرد بهتر در بازار بورس کالا، چند راهکار کلیدی وجود دارد. اولین موضوعی که باید مورد توجه قرار گیرد، تحلیل دقیق و صحیح بازار و ابزارهای مالی مرتبط است. بررسی روند قیمت‌ها، نمودارهای تکنیکالی، شاخص‌ها و اخبار بازار به شما کمک می‌کند تا روند قیمتی و رویدادهای مؤثر را پیش بینی کرده و تصمیمات بهتری بگیرید.

علاوه بر تحلیل بازار، برنامه‌ریزی مالی دقیق و مدیریت ریسک مهم است. برنامه‌ریزی مالی به شما کمک می‌کند تا اهداف و استراتژی‌های خود را به خوبی تعیین کنید و بر اساس آن تصمیماتی هوشمندانه بگیرید. همچنین مدیریت ریسک به شما کمک می‌کند تا سرمایه خود را در معرض خطرات بازار کمتر قرار دهید و از تأثیرات ناخواسته جلوگیری کنید.

علاوه بر این آموزش مداوم و به‌روزرسانی اطلاعات خود نیز حائز اهمیت است. آشنایی با روش‌ها، استراتژی‌ها و ابزارهای جدی، به شما کمک می‌کند تا بهترین تصمیمات را در بازار بگیرید. خوشبختانه از منظر آموزش همیار کریپتو لحظه به لحظه در کنار شماست تا از این جهت با مشکل خاصی مواجه نشوید. در نهایت برقراری تعامل با تحلیلگران مالی حرفه‌ای و اشتراک‌گذاری تجربیات با سایر سرمایه‌گذاران نیز می‌تواند به بهبود عملکرد شما کمک کند.

نحوه انتخاب بهترین کارگزاری برای فعالیت در بورس کالا

انتخاب کارگزاری مناسب برای فعالیت در بورس کالا یک مرحله حیاتی و مهم است. در اینجا چند نکته کلیدی برای انتخاب بهترین کارگزاری را بررسی می‌کنیم:

  1. بررسی مجوزها: قبل از هر چیز اطمینان حاصل کنید که کارگزاری مورد نظر دارای مجوزهای لازم برای فعالیت در بورس کالا است و مطابق با قوانین و مقررات مربوطه عمل می‌کند. داشتن مجوز اولین موردی است که باید بلافاصله چک شود.
  2. هزینه‌ها: هزینه‌های مختلفی توسط کارگزاری‌ها اعمال می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به هزینه‌های معامله، سود سپرده، کارمزد‌ها و هزینه‌های مربوط به حساب معاملاتی اشاره کرد. بدون شک مناسب بودن هزینه‌ها نقش مهمی در انتخاب بهترین کارگزاری دارد.
  3. پلتفرم معاملاتی: اطمینان حاصل کنید که کارگزاری ارائه دهنده یک پلتفرم معاملاتی پیشرفته و کاربردی است که امکاناتی نظیر نمودارها، ابزارهای تحلیلی، اجرای سریع سفارشات و دسترسی به اطلاعات بازار را فراهم می‌کند. در صورتی که یک کارگزاری پلتفرم حرفه‌ای داشته باشد، مسلما امکان معامله با آن آسان‌تر خواهد بود.
  4. پشتیبانی و خدمات مشتریان: این مورد بسیار مهم است که کارگزاری پشتیبانی قوی و خدمات مشتریان مؤثری ارائه کند. در صورتی که می‌توانید به راحتی با کارگزاری در ارتباط باشید نشان‌دهنده حرفه‌ای بودن آن خواهد بود.
  5. محدودیت‌ها و شرایط قراردادی: بررسی کنید که آیا کارگزاری مورد نظر شما محدودیت‌هایی در مورد حداقل سرمایه و حجم معاملات دارد یا خیر. همچنین شرایط قراردادی و قوانین را دقیقاً بررسی کنید تا بر اساس آنها تصمیم‌گیری کنید.
  6. نظرات و تجربیات دیگران: از نظرات و تجربیات سرمایه‌گذاران دیگر استفاده کنید و اطلاعات مربوط به عملکرد و سابقه کارگزاری‌ها را بررسی نمایید. در این حالت می‌‌توانید بهتر برای انتخاب خود تصمیم‌گیری کنید.

با توجه به این نکات شما می‌توانید یک کارگزاری مناسب را برای فعالیت در بورس کالا انتخاب کنید و از خدمات آن بهره‌برداری کنید.

جمع بندی

در دنیای مالی مهم‌ترین پارامتر برای خریدار، خرید کالا با قیمتی مناسب و تا جای ممکن پایین است البته عوامل دیگری مانند مرغوبیت کالا نیز دارای اهمیت است. از طرفی برای فروشنده اینکه بداند حتماً وجه کالا را در موعد مقرر دریافت می‌کند بسیار حائز اهمیت است. عوامل دیگری مانند حذف واسطه‌ها، شفافیت در معاملات و قیمت ثابت از دیگر موارد مهم برای انجام معاملات است.

یکی از اهداف تشکیل بورس کالا موارد ذکر شده است. در مقاله حال حاضر سعی شده تمامی نیازهای شما از قبیل آشنایی با مفهوم بورس کالا، قراردادهای بورس کالا، کد بورس کالا و … به زبان ساده در این مقاله توضیح داده شده است.

بورس کالای ایران هم در اقتصاد ایران و هم در اقتصاد بین‌المللی نقش مهمی دارد و طیف وسیعی از کالاها را به تجار عرضه می‌کند. همچنین این بازار بستری برای کشف قیمت و مدیریت ریسک فراهم می‌کند. معامله‌گران می‌توانند از انواع روش‌های معاملاتی برای حضور در بازار استفاده کنند و با رعایت قوانین و مقررات، به یکی از بزرگ‌ترین و تأثیرگذارترین بورس کالا در خاورمیانه دسترسی داشته باشند.

سؤالات متداول

فهرست اطلاعات کارگزاری های پذیرفته شده در بورس کالا در کجا وجود دارد؟

در سایت بورس کالا به نشانی : www.ime.co.ir

چه قراردادهایی در بورس کالا معامله می‌شوند؟

تمامی معاملات در بورس کالا تحت قراردادهایی استاندارد انجام می‌شود. انواع قرارداد معاملاتی در بورس کالا شامل؛ قراردادهای «نقدی»، «سلف»، «نسیه»، «آتی»، «اختیار معامله»، «صلح» و «معاوضه» است.

چگونه وارد بورس کالا شویم؟

برای انجام معامله در بورس کالا، نیاز به دریافت کد بورسی کالا را دارید. دقت کنید برای مبادله کالاهای خاصی مانند خودرو در بورس کالا علاوه بر کد بورس کالا باید حساب وکالتی نیز داشته باشید.

افتتاح حساب وکالتی که میتوانید شما هم اقدام کنید.

حساب وکالتی چیست؟

حساب وکالتی، حسابی مشترک بین معامله‌گر و بورس کالا است که قبل از خرید باید به‌اندازه لازم وجه داشته باشد و پس از انجام این مبلغ توسط بورس کالا از حساب شما کسر خواهد شد.

چند بازار در بورس کالا داریم؟

در حال حاضر بورس کالای ایران دارای 4 بازار کلی به نام‌های 1- بازار فرعی 2- بازار فیزیکی 3-بازار مشتقه 4- بازار مالی است که هر کدام دارای زیرمجموعه‌های خاص خود هستند.

آیا می‌توان از بورس کالا خودرو خرید؟

بله. یکی از امکاناتی که در نیمه دوم سال 1401 به بورس کالا اضافه شد، امکان خرید خودرو بود. در حال حاضر اگر شما از سال 1398 به بعد در هیچ قرعه کشی خودروسازی شرکت‌های ایرانی برنده نشده باشید، امکان خرید خودرو از بورس کالا را دارید. دقت کنید مهم نیست که الآن پلاک خودرو به نام شما باشد.

هر نفر چند خودرو می‌تواند از بورس کالا بخرد؟

در حال حاضر طبق آخرین اطلاعیه‌های این سازمان هر شخص حقیقی تنها یک خودرو می‌تواند با کد ملی خود از بورس کالا خریداری کند.

نوشته های مشابه

‫4 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا