بهترین سرمایه گذاری در زمان تورم و برای 5 سال بعد چیست؟

در سالهای اخیر اقتصاد کشورمان ایران با تورم بالایی دست و پنجه نرم میکند و دیگر به همه ما مردمان ایرانی ثابت شده است که اگر میخواهیم دارایی رو به رشد داشته باشیم باید سرمایه گذاری در زمان تورم را بهطور حرفهای آموزش ببینیم. در چند سال گذشته عوامل داخلی بسیاری مانند کسری بودجه، چاپ پول بدون پشتوانه، رشد نقدینگی، بیماری کرونا یا عوامل خارجی مانند تحریمهای اقتصادی باعث ایجاد تورم بالا و کاهش قدرت خرید مردم شده است بهطوری که اگر دارایی مانند املاک، دلار، طلا و … نداشته باشیم، روز به روز توانایی ما برای خرید حتی مایحتاج زندگی کاهش مییابد.
زمانی که در یک کشور نرخ تورم بسیار بالا است در واقع ارزش ارز کشور یعنی ریال در مقابل ارز ارزهای خارجی مانند دلار، یورو و … کاهش مییابد. تا شش ماه گذشته هر 1 دلار معادل 300.000 ریال بود و در حال حاضر هر 1 دلار معادل 370.000 ریال است که این کاهش ارزش ارز ملی به معنای تورم است. اگر بخواهیم به شکل دیگری این معادله را نشان دهیم در روز بار گزاری مقاله ارزش هر ریال معادل 0.0000027 دلار است.
قطعاً در با توجه به شرایط تورمی این سؤال را از دیگران بپرسیدهاید یا از شما پرسیده شده است که بهترین سرمایه گذاری در زمان تورم چیست؟ یا چه چیزی بخریم تا با افزایش قیمتها ارزش آن نیز افزایش پیدا کند؟ در این مقاله تیم اقتصادی همیار کریپتو به بررسی عوامل مختلف برای سرمایه گذاری در زمان تورم و نحوه چیدن بهترین سبد سرمایه گذاری در زمان تورم میپردازد. همراه ما باشید.
تورم چیست؟
محتوای این مقاله
حدوداً 2000 سال گذشته، دیوکلسیانوس یکی از امپراتورهای روم باستان، به دلیل کمبود نقره (کلاً دارایی) در خزانه کشور تصمیم گرفت خلوص فلز نقره را در سکههای نقره کمتر کند. دیوکلسیانوس با ساخت سکههای که نقره کمتری داشت بهجای سکههای نقره اصلی باعث ایجاد تورم شد! در حال حاضر نیز تورم توسط دولتی ایجاد میشود که هزینههایش بیشتر از درآمدش است یعنی با کسری بودجه (خزانه دولت خالی است) مواجه است؛ بنابراین برای پوشش موقتی کسری بودجه، پول کاغذی بدون پشتوانه چاپ میکند.
به بیان ساده تورم، افزایش قیمت دائم در سطح تمامی خدمات و کالاها است. در این تعریف چند مفهوم اساسی را بیان میکند 1- تورم افزایش قیمت دائم است و نه موقتی 2- تورم افزایش قیمت تمامی کالاها و خدمات است نه گروهی خاص از خدمات یا کالاها.
حال که تمامی خدمات و کالاها در حال افزایش قیمت هستند اگر ما درآمدمان را همچنان بهصورت ریال در حساب بانکی نگهداریم عملاً باآنکه بهصورت واقعی بخشی از آن را آتش بزنیم تفاوتی ندارد. چرا که ارزش واحد ریال در مقابل کالا یا خدمات در حال کاهش است؛ بنابراین باید به فکر کسب مهارت سرمایه گذاری و شناخت بازارهای مالی باشیم تا بتوانیم با توجه به میزان سرمایه اولیه و ریسک پذیری شخصی بهترین سبد سرمایه گذاری در زمان تورم برای خود تشکیل دهیم.
بهترین سرمایه گذاری در زمان تورم
سرمایه گذاری صحیح یکی از بهترین راهها برای در امان ماندن از سیلهای تورمی است و بزرگترین سرمایه داران دنیا مانند وارن بافت به سرمایه گذاری در زمان تورم بسیار توصیه کردهاند. شما باید در قدم اول برای محل سرمایه گذاری و میزان سرمایه گذاری در هر بازار، به میزان سرمایه اولیه خود توجه کنید و در قدم بعدی چیدن یک سبد سرمایه گذاری متنوع با توجه به ریسک پذیری شخصی را باید هدف خود قرار دهید.
همانطور که میدانید، بازارهای مختلفی مانند بازار سهام، بازار ارز دیجیتال و متاورس، اوراق قرضه (بدهی)، مسکن، طلا، خودرو و… برای سرمایه گذاری وجود دارد که هرکدام از این بازارها جزییات خاص خود را دارند. اینجاست که اصل تنوع سرمایه گذاری مطرح میشود باید در بازارهایی که امنتر هستند و ثبات بیشتری دارند سرمایه بیشتری را درگیر کرد و برای بازارهای نوپا اما قطعاً با آینده روشن مانند ارز دیجیتال و متاورس سرمایه کمتری را درگیر کرد اما حتماً سرمایه گذاری انجام داد چرا که آینده دنیا به این سمت رهسپار است.
بازار مسکن
یکی از گزینههای مناسب سرمایه گذاری در زمان تورم بازار مسکن است. با انتخاب زمین یا خانه مناسب و خرید آن میتوانید ارزش پول خود را در برابر تورم حفظ کنید. بازار مسکن با یک فاصله زمانی، خود را با قیمت دلار و تورم هماهنگ میکند. هر بازار دورههای رونق و رکود دارد و بازار مسکن در زمان رونق رشد مناسبی دارد اما اصولاً اصلاح قیمتها در بازار مسکن بهصورت زمانی است یعنی صرفاً برای یک دوره زمانی مثلا 2 یا 3 سال وارد رکود میشود بدین ترتیب خرید یا فروش کمتر در آن انجام میشود.
فرض کنید شما یک قطعه زمین خریداری کردهاید و در طی مدت کوتاهی به دلیل تورم قیمت آن دو برابر شده است و الان در دوره رکود بازار مسکن قرار داریم در این زمان ارزش زمین شما کاهش چشمگیری نخواهد داشت صرفاً فروش آن سختتر خواهد بود.
برای سرمایه گذاری در بازار مسکن نسبت به دیگر بازارها احتیاج به سرمایه بسیار زیادی داریم؛ بنابراین شاید گزینه انتخابی افراد کمتری باشد از طرفی در زمان فروش نقدینگی این بازار نیز نسبت به بازار سهام، ارزدیجیتالي طلا و خودرو کم است اما یک دارایی کاملاً ایمن خواهد بود حتی میتوان با اجاره دادن آن درآمد جانبی بهصورت ماهانه کسب کرد.
بازار طلا
بازار طلا و سکه اولین بازاری است که از بالا رفتن نرخ دلار تأثیر پذیر است. در دیدگاه کلی قیمت طلا در بازار داخلی از 1- قیمت طلای جهانی (اونس طلا) و 2- قیمت دلار در بازار داخل تأثیر میگیرد. زمانیکه هر کدامیک از قیمت طلای جهانی (اونس طلا) یا قیمت دلار افزایشی باشد، قیمت طلا در داخل کشور نیز افزایشی خواهد بود چرا که رابطه مستقیم باهم دارند.
بازار طلا و سکه ممکن است در کوتاه مدت نوسان مقطعی داشته باشد اما در بلند مدت بازدهی خوبی خواهند داشت. یکی دیگر از مزایای سرمایه گذاری در زمان تورم روی طلا و سکه نقدینگی مناسب این بازار است. قابل ذکر است برای خرید راحتتر میتوان بجای طلا روی واحدهای صندوق های سرمایه گذاری طلا را خریداری کرد. افزایش یا کاهش قیمت صندوق های سرمایه گذاری طلا دقیقاً مانند قیمت خود طلا و سکه هستند. صندوق های سرمایه گذاری طلا برتری خاصی نسبت به خرید طلای فیزیکی دارند و آن است که دیگر نگران دزدیده شدن دارایی طلا خود نخواهید بود، مالیات و کارمزد کمتری پرداخت خواهید کرد و همچنین حباب کمتری دارند.
خرید طلا یک بحث کاملا تخصصی است و قبل از ورود به این بازار سعی کنید از تمامی زیرشاخص های آن مانند خرید طلا مستعمل، طلا آبشده، انواع سکه و شمش، صندوق های سرمایه گذاری مبتنی بر طلا و … اطلاعات کسب کنید. برای داشتن یک سبد متنوع سرمایه گذاری در زمان تورم خرید و نگهداری طلا به عنوان بخشی از این سبد (همراه با دانش و آگاهی) توصیه میشود.
برای تدریس خصوصی ارز دیجیتال بهصورت حضوری و غیرحضوری لطفا به صفحه محصولات سری بزنید و فرم پر کنید تا با شما تماس بگیریم.
بازار سهام
اولین انتخاب برای سرمایه گذاری در زمان تورم به دلیل امکان خرید با پول کم، نقدشوندگی بالا و … بازار سهام است. شما فقط با پانصدهزار تومان میتوانید سرمایه گذاری در بازار سهام را شروع کنید. از طرفی ارزش و قیمت گذاری شرکتهای پذیرفته شده در بازار سهام بهصورت مستقیم و غیرمستقیم به نرخ دلار وابسته است.
زمانی که تورم وجود دارد و نرخ دلار در حال افزایش است، داراییهای شرکتها مانند ساختمانها، زمین، تجهیزات و … نیز علاوه بر قیمتِ فروش ِمحصول شرکت، افزایش میابد بنابراین باعث افزایش کلی ارزش شرکت و قیمت هر واحد سهم شرکت خواهد شد. شرکتهای پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار از لحاظ وابسته بودن به نرخ دلار به دو دسته سهمهای دلاری و ریالی تقسیم میشوند.
سهم های دلاری
برخی شرکتها با توجه به نوع محصول تولیدی مانند شرکتهایی که در گروههایی مانند محصولات شیمیایی، پتروشیمی، فلزات اساسی، استخراج کانههای فلزی و… پذیرش شدهاند حتی با افزایش نرخ دلار، عملکردشان در فروش بهتر میشود چراکه فروش محصولات این شرکتها وابسته به قیمتهای جهانی است.
مثلاً برای فروش فولاد باید بررسی کرد قیمت جهانی فروش فولاد چقدر است و در نرخ دلار داخلی ضرب کنیم؛ بنابراین نرخ فروش با افزایش قیمت دلار افزایش مییابد اما هزینه تولید چگونه خواهد بود؟ هزینه تولید شامل مواد اولیه (تأمین از معادن داخلی)، دستمزد کارگر (بر حسب ریال و اصولاً ثابت)، باربری و محل و نقل (وابسته به نرخ سوخت داخلی) است؛ بنابراین هزینه تولید آنها تقریباً به ریال است. بدین ترتیب زمانی که هزینه تولید تقریباً به ریال و قیمت فروش برحسب نرخ دلار باشد با افزایش نرخ دلار، ارزش این قبیل شرکتها رشد زیادی پیدا میکند.
سهم های ریالی
سهمهای ریالی آن دسته از شرکتهایی هستند که محصولاتشان را در بازار داخلی به فروش میرسانند یعنی نرخ فروش محصولات و درآمدشان بر حسب ریال است. محصولات این شرکتها هر چند وقت یکبار بر اساس قیمت گذاری دولتی افزایش نرخ مییابند و در زمان اعلام خبر افزایشِ نرخِ محصولات، قیمتِ سهام این شرکتها نیز افزایش میابد؛ بنابراین وابستگی چندانی با نرخ دلار ندارند.
این شرکتها در گروههایی مانند محصولات غذایی، قند و شکر و … هستند.
دقت کنید افزایش نرخ دلار بر دارایی مانند زمین و تجهیزات و … هر دو نوع سهام دلاری و ریالی تأثیرگذار بوده و باعث افزایش ارزش کلی شرکتها میشود اما تأثیر بیشتری بنا بر توضیحات داده شده بر سهام دلاری دارد بدین ترتیب سرمایه گذاران بزرگ توصیه میکنند برای سرمایه گذاری در زمان تورم، سهمهای دلاری را مدنظر قرار دهید.
بازار ارز دیجیتال و متاورس
با سرمایه گذاری در بازار ارز دیجیتال میتوانید مستقیماً درآمد دلاری کسب کنید. برای سرمایه گذاری در بازار ارز دیجیتال نیاز دارید سرمایهتان را به یک رمز ارز مانند تتر (معادل دلار است) تبدیل کرده سپس پس از بررسیهای لازم یا مشورت گرفتن از افراد متخصص در این حوزه روی رمز ارزهایی که پتانسیل رشد دارند، سرمایه گذاری کنید.
متاورس نیز یکی دیگر از بازارهای آینده دار برای سرمایه گذاری است. دقت کنید آیتمهای سرمایه گذاری در متاورس بسیار زیاد هستند؛ بنابراین بیگدار به آب نزنید و قبل ورود حتماً دانش کافی در این خصوص کسب کنید پس از کسب دانش و مهارت کافی با سرمایه گذاری در متاورس عملاً آیندهتان را تضمین خواهید کرد.
بازار ارز دیجیتال و متاورس ریسک بالاتری دارد؛ بنابراین (اگر دانش و مهارت کافی ندارید) در بهتر است سرمایه کمتری را به این بخش اختصاص دهید.
برای دانش پژوهان مشهدی آموزش ارزدیجیتال در مشهد بهصورت حضوری و به شکل VIP یعنی نیمهخصوصی برگزار میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر فرم پیش ثبتنام را پر کنید تا با شما تماس بگیریم.
صندوق های سرمایه گذاری
صندوق های سرمایه گذاری به چند دسته مختلف تقسیم میشوند که برخی از آنها در زمان تورم گزینهای بسیار مناسب برای خرید هستند. برای مثال صندوق های مبتنی بر طلا یا صندوق های سهامی برای افرادی که اطلاعات جامعی درباره نحوه تحلیل و معامله روی طلا یا سهام را ندارند، انتخاب امنتری خواهند بود.
افرادی که ریسکپذیری کمتری دارند پس از بررسی تمامی صندوق ها موجود و عملکرد آنها میتوانند بخش بیشتری از سرمایهشان را واحدهای صندوق های سرمایه گذاری خریداری کنند.
بازار خودرو
خودروی سواری در کشورهای جهان اول و پیشرفته بهعنوان یک کالای مصرفی شناخته میشود که باگذشت زمان افت قیمت خواهد داشت اما در ایران به دلیل تورم بالا و افت زیاد ارزش ریال، خودرو یک کالای سرمایه گذاری است. در کشور ما که با تورم همراه هست به دلیل کاهش ارزش ارز ریال، قیمت خودرو به دلیل کالا بودن خودرو افزایش میابد؛ بنابراین خودرو در ایران یک کالای سرمایه گذاری در زمان تورم است.
لازم به ذکر است با خرید خودرو فقط در صورت افزایش قیمت آن سود خواهید کرد اما بازارهای دیگر مانند مسکن در صورت اجاره دادن به شما سود ماهانه میدهد یا سرمایه گذاری در شرکتهایی که عملکرد سودآور دارند سالیانه در مجامع سود نقدی تقسیم میشود.
سپرده های بانکی
سپرده های بانکی، یکی دیگر از بخشهای که اصولاً انتخاب افراد ریسک گریز برای سرمایه گذاری در زمان تورم است. سیاستهای پولی و بانکی در اقتصاد هر کشور میزان سود سپرده های بانکی را مشخص میکند. در ایران بهطور میانگین سود سپرده های بانکی سالانه 18 درصد است اما آیا این 18 درصد واقعاً سود است؟
در کشور ما سالانه بهطور میانگین 40 درصد تورم وجود دارد (در برخی کالاها نرخ نورم به 300 درصد میرسد) و بانک ها سالانه 18 درصد سود به مشتریان خود میدهند. افرادی که سرمایهشان را در بانک نگه میدارند در واقع سالانه 22 درصد (18-40) از ارزش سرمایهشان کم میشود یعنی ضرر میکنند بنابراین بین تمامی روشهای سرمایه گذاری در زمان تورم، سپرده های بانکی بدترین انتخاب است!
اوراق
بازار اوراق نیز یکی از روشهای ریسک گریز برای سرمایه گذاری است که توصیه نمیشود. بازار اوراق است که شامل ابزارهایی همانند اسناد خزانه اسلامی(اخزا)، اوراق مرابحه، اوراق مشارکت، اوراق قرضه و از این قبیل است. این اوراق سود بیشتری نسبت به سپرده های بانکی دارند مثلاً اسناد خزانه اسلامی، اختصاراً اخزا، سودی حدود 23 درصد میدهد اما همچنان سود آنها از مقدار نرخ تورم کمتر است.
اگر فرد بسیار ریسک گریزی هستید و در زمان تورم قصد نگهداری سرمایهتان را در بانک دارید، توصیه میکنیم راجع به انواع اوراق و نحوه سرمایه گذاری در آنها یا دربارهی نحوه سرمایه گذاری در صندوق های درآمد ثابت اطلاعات کسب کنید چرا که سود بیشتری نسبت به بانک ها دارند.
چیدن سبد سرمایه گذاری در زمان تورم
در این مقاله بازارهای مختلف برای سرمایه گذاری در زمان تورم معرفی شد که هر کدام ماهیت و ریسک مخصوص خود را دارند. یکی از مهارتهای سرمایه گذاری آن است که یک سبد سرمایه گذاری متنوع با توجه به میزان سرمایه و ریسکپذیری برای خود تشکیل دهیم.
بازار مسکن: نیاز به سرمایه بالا. ریسک پایین.
با تورم افزایش قیمت را تجربه میکند اما در دوره رکود صرفاً قیمتها در طول زمان ثابت میمانند و اصلاح زمانی دارند. علاوه بر افزایش ارزش مسکن با گذشت زمان میتوان درآمد جانبی مانند اجاره نیز از آن کسب کرد.
بازار طلا: نیاز به سرمایه متوسط. ریسک کوتاه مدت متوسط رو به بالا در بلند مدت ریسک ندارد.
بازار طلا بسیار گسترده است و بخشهای مختلفی دارد. سرمایه به شکل طلا امکان گمشدن یا دزدیده شدن را دارد. بعضی از بخشهای این بازار مانند سکه دارای حباب است؛ بنابراین در زمان خرید باید بسیار دقت کرد.
بازار سهام: نیاز به سرمایه کم. ریسک متوسط. بازدهی متوسط
برای سرمایه گذاری بلند مدت در بازار سهام سعی کنید شرکتهایی را انتخاب کنید که از لحاظ بنیادی سودآور هستند و عملاً ارزش خرید دارند. در زمان تورم، سهام دلاری انتخاب بهتری برای خرید هستند.
بازار ارز دیجیتال: نیاز به سرمایه کم. ریسک بالا. بازدهی بالا
با سرمایه گذاری در بازار ارز دیجیتال و خرید رمز ارزها از دو طریق میتوان کسب سود کرد 1- افزایش قیمت رمز ارز 2- افزایش نرخ دلار اما دقت کنید این بازار ریسک بالایی دارد؛ بنابراین درصد کمتری از سرمایه را وارد کنید.
اگر به حوزه ارز دیجیتال و ترید در این بازار علاقه دارید اساتید همیارکریپتو به شما توصیه میکند آموزش ببینید و سپس به این حوزه وارد شوید. همیارکریپتو دوره های آموزشی ارز دیجیتال را برگزار میکند در این دوره از صفر تا صد مفاهیم مختلف را به دانش پژوه آموزش داده میشود.
جمع بندی
تا زمانی که در حال تجربه تورم هستیم باید سعی کنیم درآمد دلاری داشته باشیم یا اگر امکان آن نیست درآمدمان را در جایی مناسب سرمایه گذاری کنیم. اکنون هر کسی باید با توجه به میزان درآمد و دارایی، سرمایهاش به سهام، دلار، زمین، طلا و… تبدیل کند. حال برد با شخصی است که بتواند روی دارایی دلاری سرمایه گذاری کند تا هم از افزایش قیمت دارایی کسب سود کند و هم از افزایش نرخ دلار.
این قبیل داراییها مانند سهام دلاری یا رمز ارزها هستند؛ بنابراین با خرید سهام شرکتهای بنیادی و سودآور یا رمز ارزهای بنیادی میتوانید سرمایه خود را در برابر تورم حفظ کنید.