الگوی وایکوف چیست؟ نحوه استفاده از الگوی Wyckoff در معاملات

محتوای این مقاله
آیا تاکنون به دنبال یک روش قوی و مؤثر برای پیشبینی تغییرات قیمت در بازارهای مالی بودهاید؟ آیا به دنبال یک ابزار قدرتمند هستید که به شما کمک کند تا روند حرکت قیمت را در بازارهای پررونق و پرحرکت به خوبی تحلیل کنید؟ اگر پاسخ شما بله است، پس تحلیل بر اساس الگوی وایکوف را به شما توصیه میکنیم.
الگوی وایکوف چیست؟
الگوی وایکوف، یکی از قدیمیترین و معتبرترین روشهای تحلیل بازار مالی است که توسط ریچارد دنیلز وایکوف در قرن بیستم توسعه یافته است. این الگو بر مبنای تحلیل حجم و قیمت در بازارهای مالی استوار است و به شما امکان میدهد تغییرات قیمت را پیشبینی کرده و بازار را به خوبی درک کنید.
با استفاده از الگوهای وایکوف، شما قادر خواهید بود تغییرات قیمت را به صورت دقیقتری تحلیل کرده و در نتیجه، تصمیمات خرید و فروش خود را بر اساس این تحلیلهای قوی و قابل اعتماد بگیرید. این الگوها بر اساس تقاضا و عرضه در بازار ایجاد میشوند و نشانههایی از قدرت خریداران و فروشندگان عمل میکنند.
در این مقاله، به بررسی عمیق الگوهای وایکوف خواهیم پرداخت. همچنین، به بررسی به فازهای مختلف بازار مطرح شده توسط وایکوف میپردازیم و راهنماییها و نکات مفیدی برای تشخیص این فازها را به شما خواهیم داد.
پس همراه همیار کریپتو شوید و به دنیای الگوی وایکوف پا بگذارید. این الگوی قدرتمند به شما امکان میدهد تا به عنوان یک تریدر یا سرمایهگذار حرفهای، بازار را به بهترین شکل ممکن تحلیل کرده و به سود بیشتری دست یابید.
ریچارد وایکوف کیست؟
آقای ریچارد وایکوف (Richard Wyckoff) یکی از بزرگترین افرادی است که تئوریهای زیادی در بازارهای مالی ارائه داده است و حتی اولین بار عبارت «پول هوشمند» توسط ایشان معرفی شد. ایشان یکی از سرمایهداران بزرگ آمریکایی در سالهای ۱۸۷۳ –۱۹۳۴ میزیست.
آقای وایکوف به دلیل علاقه زیاد و دقت و تحلیل و بررسیهای فراوان همچنین صحبت با مؤسسات مالی بزرگ و پرسیدن روش معاملاتی آنها، اطلاعات بسیار زیادی در حوزه بازارهای مالی به دست آورد و این دانش را در مدرسه معاملهگری به دیگران آموخت.
ایشان یک جمله معروف دارند که میگوید: “به آنچه بازار درباره دیگران میگوید، گوش دهید نه آنچه دیگران درباره بازار میگویند.” در واقع ایشان معتقدند که بازار به صحبتهای افراد عام هیچ کاری نداشته و راه خود را در پیش میگیرد و اگر خواهان کسب سود از بازارهای مالی هستید، باید ببینید خود بازار به چه سمت و سویی میرود.
معرفی الگوی وایکوف (Wyckoff)
در اولین دورهایی که روش وایکوف استفاده میشد به نمودارهای میلهای و برای تحلیل سهام شرکتهای بورسی اختصاص داشت اما اکنون این روش در تمامی بازارهای مالی مانند فارکس و ارز دیجیتال کاربردی است و طبق نمودارهای کندل استیک بررسی میشود.
هدف اصلی در روش Wyckoff پیدا کردن ردپای پولهای مؤسسات مالی بزرگ است که در حال چرخاندن بازارهای مالی هستند که ما به عنوان پول هوشمند (Smart Money) آن را میشناسیم و ایشان معتقد بود که سرمایهداران بزرگ ابتدا سفارشهای خود را در مناطق خاصی ثبت کرده و سپس کاری میکنند تا بازار مطابق با خواسته آنها تغییر جهت دهند. حال در این روش ما ابتدا به شناسایی این پولهای هوشمند رفته و پس از شناسایی ترید طبق آنها و بر اساس چرخههایی که خود وایکوف معرفی کرده است.
چرخه الگوی وایکوف
آقای وایکوف در بررسیهایشان بازار را به چهار فاز مختلف دستهبندی کردند که شامل 1- انباشت، 2- روند صعودی، 3- توزیع و 4- روند نزولی است. به دین ترتیب هنگام تحلیل نماد (سهم یا ارز دیجیتال یا هر نماد دیگری) باید بدانیم که الآن نماد مدنظر در چه فازی قرار دارد. سپس طبق آن با کمک رویکرد 5 مرحله وایکوف که در تیتر بعدی توضیح میدهیم وارد معامله شویم.
۱. فاز انباشت
در فاز انباشت در متد وایکوف، سرمایهداران بزرگ در حال خرید دارایی هستند با این حال خرید آنها به صورتی است که قیمت دارایی نوسان زیادی ندارد ولی خب حجم معاملات به طور محسوس افزایش پیدا میکند؛ بنابراین با بررسی میزان حجم خرید در کنار بررسی قیمت میتوان متوجه این فاز شد.
۲.فاز روند صعودی
پس از آنکه سرمایهداران به اندازه مدنظر خود وارد معامله شدند و خرید داشتند به عبارتی پول هوشمند برای خرید به هدف خود رسید، زمان حرکت کردن قیمت دارایی است. در اینجا سهم یا ارز دیجیتال با افزایش قیمت مواجه خواهد. این افزایش قیمت ممکن است به شارپی صورت گیرید یا به صورت آرام.
۳.فاز توزیع
زمانی که قیمت دارایی به اندازه کافی رشد کرد. بزرگان بازار به سود مدنظر خود رسیدهاند و دنبال راهی برای فروش دارایی هستند. خریدار در این مرحله مردم عادی هستند که هیچ اطلاعی از نحوه معاملهگری ندارند و اغلب با شنیدن نام نماد سهم از دوستان خود دست بخرید میزنند و رفتار گلهای دارند.
پس پول هوشمند در بیشترین قیمت داراییهای خود را به مردم عادی میفروشد و از بازار خارج میشود.
4. فاز روند نزولی
حال که دیگر برای دارایی تقاضای قوی یا همان خریدار قوی وجود ندارد. عرضه بر تقاضا پیشی گرفته و ریزش قیمت دارایی شروع میشود. این ریزش قیمت تا جایی ادامه دارد که مجدد قیمت از لحاظ سرمایهداران برای ورود مجدد جذاب باشد و این چهار فاز تکرار خواهند شد.
رویکرد ۵ مرحله الگوی وایکوف
آقای وایکوف در بررسیهایش به این نتیجه رسید که سرمایهداران بزرگ در طی روندهای قیمتی وارد معامله شده و در مناطق خاصی سفارشهای فروش خود را میگذارند و پس از رسیدن قیمت به این مناطق با خروج پول هوشمند مواجه خواهیم بود و جهت بازار برمیگردد.
دقت کنید مراحل زیر برای بازارهای مختلف بورس، ارز دیجیتال قابل بررسی است. حال ایشان برای شناسایی روند قیمتی این روشها 5 مرحله الگوی وایکوف را پیشنهاد داد. عملاً این رویکرد 5 مرحلهای، 5 گام برای تحلیل و وارد شدن به معامله هستند که در ادامه بررسی میکنیم.
گام اول تشخیص روند: روند کنونی را به خوبی شناسایی کرده و روند آتی را پیشبینی کنید.
در اولین قدم باید ببینیم کجای بازار هستیم؟ الآن روند چیست؟ و با توجه به شرایط بازار، احتمالاً قیمت به کدام جهت سوق پیدا میکند؟ همچنین عرضه و تقاضا را در تحلیلهای خود در نظر بگیرید.
گام دوم انتخاب نمادی که از جهت بازار پیروی کند:
در ادامه باید بتوانیم نمادی را انتخاب کنیم که بیشترین پتانسیل همراهی با بازار را دارد؛ یعنی در صورت رشد بازار هم جهت با بازار رشد کرده و اگر بازار ریزش کرد، کمترین درصد ریزش را داشته باشد. (در اینجا عوامل بنیادی کمک کننده خواهند بود.)
اگر در بازاری دو طرفه مثل ارز دیجیتال ترید میکنید. این گام را در جهت فروش نیز بررسی کنید.
گام سوم دلیل ورود به معامله را بررسی کنید.
در این مرحله باید به اندازه کافی دلیل برای ورود به معامله (معامله خرید یا فروش) برای خود ثبت کنید. آیا بر اساس تکنیکال شرایط مناسب است؟ آیا نماد از پشتوانه بنیادی خوبی برخوردار است؟ آیا مدیریت ریسک را در نظر گرفتهاید و میدانید میزان سود و زیانتان چقدر خواهد بود؟ و …
گام چهارم بررسی کنید که آیا نماد آماده برای تغییر روند هست؟
در این مرحله با بررسی میزان رنج زدن قیمت، میزان حجم معاملات و بررسی رفتار کلی بازار، باید به این نتیجه برسید که نماد انتخابی شما (حال سهام یا ارز دیجیتال) آماده تغییر روند است و زمان مناسبی برای ورود به معامله.
گام پنجم شرایط کلی بازار را رصد کنید.
شما اگر بهترین سهم یا ارز دیجیتال را نیز پیدا کنید باز هم شرایط کلی بازار یا همان سنتیمنتال روی شرایط تغییر قیمت سهم یا ارز دیجیتال تأثیرگذار است؛ بنابراین اگر کلیت بازار جو مناسبی ندارد بهتر است منتظر بمانید.
قوانین سهگانه الگوی وایکوف
تا اینجا یاد گرفتیم که متد وایکوف بهطور گسترده برای نمادهای مختلف قابل بررسی است و از عواملی مانند پول هوشمند، عرضه و تقاضا، بررسی روند و تغییرات آن برای تحلیل بازار استفاده میکند. حال وایکوف تمامی این موارد در سه قانون اساسی خلاصه کرده است که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
قانون: عرضه و تقاضا
وایکوف معتقد بود کل بازار مالی در عرضه و تقاضا خلاصه میشود یعنی عرضه و تقاضا است که جهت بازار را مشخص میکند. حال اگر تحلیلگر رابطه بین عرضه و تقاضا و میزان حجم معاملات را درک کرده و نواحی خاص عرضه و تقاضا را پیدا کند، میتواند معاملات موفقی داشته باشد.
زمانی که افزایش قیمت داریم: تقاضا > عرضه
زمانی که کاهش قیمت داریم: تقاضا < عرضه
زمانی که تغییری در قیمت نداریم: تقاضا = عرضه
بنابراین طبق سه سناریو بالا ما باید به دنبال زمانهایی باشیم که تعادل عرضه و تقاضا برهم خورده و یکی بر دیگری پیشی گیرد.
قانون: علت و معلول
در اینجا چرایی و چگونگی معاملات بررسی میشود. در واقع علت و معلول در متد وایکوف همان دو اصطلاح فاز انباشت و فاز توزیع است. ما باید علت خارج شدن روندِ یک نماد از حالت رنج را پیدا کنیم و در عین حال معلول آن را که همان حرکت قیمت است را نیز برسی کنیم.
حال با پیدا کردن علت و معلول فاز انباشت و توزیع میتوانیم ردپای سرمایهداران بزرگ را در هنگام خرید یا فاز انباشت و در هنگام فروش یا همان فاز توزیع را پیدا کنیم و طبق این تشخیص ما هم همراه با آنها وارد معامله شده و از آن خارج شویم.
قانون: تلاش و نتیجه
در این قانون ما میزان تلاش بازار برای حرکت کردن و نتیجه آن یعنی میزان حرکت را بررسی میکنیم در واقع میزان پتانسیل و انرژی نمادها برای افزایش یا کاهش قیمت بررسی میشود.
فرض کنید قصد باز کردن معامله شورت یک ارز دیجیتال را دارید، در یک روند نزولی، چندین حرکت به سمت پایین انجام میشود (انجام تلاش بزرگ) ولی کندلهای نزولی کوچک یا متوسط شکل میگیرد که عملاً نمیتوانند کف پایینتری را ثبت کنند (نتیجه کم). این حالت عملاً نوعی واگرایی است و میتوان این برداشت را کرد که قیمت در حال آماده شدن برای تغییر جهت است.